Deze personen en bedrijven worden genoemd in de Paradise Papers

Wat hebben Apple, Lewis Hamilton, Bono en Nike met elkaar gemeen? Ze worden allen genoemd in de Paradise Papers: 13,4 miljoen documenten vol met verborgen details van financiële relaties.

Redactie
De Hoefijzerbaai op Bermuda, het eiland waar het juridisch advieskantoor Appleby dat centraal staat in de Paradise Papers is gevestigd. Beeld epa
De Hoefijzerbaai op Bermuda, het eiland waar het juridisch advieskantoor Appleby dat centraal staat in de Paradise Papers is gevestigd.Beeld epa

In de miljoenen documenten die via een computerinbraak zijn ontvreemd bij advocatenkantoor Appleby en die door het internationale journalistencollectief ICIJ worden doorgespit, komen steeds meer namen van grote bedrijven en bekende personen naar boven. Zij worden, al dan niet indirect, in verband gebracht met omstreden (maar in de meeste gevallen niet verboden) belastingpraktijken. Een greep uit de oogst tot nu toe.

Wilbur Ross: Amerikaanse minister profiteert van handel met schoonzoon Poetin

De Amerikaanse minister van Economische Zaken Wilbur Ross profiteert van handel met de schoonzoon van de Russische president Poetin. Ross blijkt een belang te hebben in vier brievenbusmaatschappijen op de Kaaimaneilanden, die gezamenlijk een belang houden van 31,5 procent in het Amerikaanse bedrijf Navigator, dat zich toelegt op het wereldwijde transport van met name vloeibaar gas. Het Russische gas- en petrochemisch bedrijf Sibur is één van de klanten. Met als één van de aandeelhouders: Poetin's schoonzoon Kirill Shamalov.

undefined

Wilbur Ross Beeld afp
Wilbur RossBeeld afp

Procter&Gamble: 676 miljoen dollar doorgesluisd met toestemming van Belastingdienst

Een lokale inspecteur op het Rotterdamse kantoor van de Belastingdienst heeft de Amerikaanse multinational Procter&Gamble persoonlijk toestemming gegeven voor het onbelast doorsluizen van 676 miljoen dollar naar belastingparadijs de Kaaimaneilanden. Daarmee heeft de dienst haar eigen regels overtreden. Deze zogenoemde ruling is niet voorgelegd aan het speciale team van de fiscus dat de afspraken met multinationals behandelt.

Het hoofdkantoor van ProcterGamble staat in Cincinnati, Ohio. Beeld afp
Het hoofdkantoor van ProcterGamble staat in Cincinnati, Ohio.Beeld afp

Bono: U2-zanger betaalde geen winstbelasting over zijn winkelcentrum

U2-zanger Bono is via een brievenbusfirma in Guernsey eigenaar van een winkelcentrum van 3.700 vierkante meter in Litouwen. Daarover is sinds 2011 geen winstbelasting betaald. In 2010 werd het winkelcentrum opnieuw getaxeerd en voor een veel lagere waarde in de boeken gezet. De Litouwse exploitant van het winkelcentrum registreerde dat als een verlies en trok het vervolgens van de winst af.

Zanger Bono van U2 Beeld afp
Zanger Bono van U2Beeld afp

Apple: voor tientallen miljoenen dollars aan belasting ontweken

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple, een van de meest winstgevende bedrijven ter wereld, heeft over de afgelopen drie jaar voor tientallen miljarden dollars aan belasting ontweken door twee dochterbedrijven in het geheim van Ierland naar het Britse eiland Jersey te verhuizen.

Justin Trudeau: vertrouweling Canadese premier duikt op in Paradise Papers

Stephen R. Bronfman is de grootste fondsenwerver van de Canadese premier Justin Trudeau. Bronfman en zijn familie blijken zelf niet zo gebeten te zijn op het betalen van belasting. Het familievermogen zou zijn ondergebracht bij een trustkantoor, bij brievenbusmaatschappijen en via boekhoudkundige trucs waar experts vraagtekens bij zetten. Zo bleef het grootste deel van het vermogen van Bronfmans investeringsmaatschappij Claridge een kwarteeuw uit het zicht van de Canadese fiscus. Niet fijn voor Trudeau: belastingontwijking was juist één van de belangrijkste thema's van zijn verkiezingscampagne.

De Canadese premier Justin Trudeau Beeld reuters
De Canadese premier Justin TrudeauBeeld reuters

Nike: nauwelijks belasting dankzij Nederlandse vennootschappen

Sportkledingfabrikant Nike slaagde erin via Nederlandse vennootschappen miljarden euro's omzet nagenoeg vrij te spelen van belastingheffing. Dat gebeurde onder meer door het auteursrecht op het merk onder te brengen in een commanditaire vennootschap (cv). Ook werd gebruikgemaakt van een
bedrijfje op Bermuda, dat werd aangestuurd vanuit de Verenigde Staten en het gebruik van het merk zeer fiscaalvriendelijk doorberekende aan de Nederlandse cv. Hierover maakte Nike een tien jaar geldende afspraak met de Nederlandse fiscus.

Uber: kantoren in de Vijzelstraat

Taxidienst Uber heeft veertien bedrijfskantoren zitten aan de Amsterdamse Vijzelstraat, waar jaarlijks in totaal 1,5 miljard dollar doorheen stroomt. Uber heeft ook een Nederlandse cv die staat ingeschreven op Bermuda. Die cv bezit onder andere de app, de merknaam en de logo's van Uber. De winsten worden vanuit Nederland verplaatst naar Bermuda, waar er geen belasting over betaald hoeft te worden.

null Beeld afp
Beeld afp

Koningin Elizabeth: Britse vorstin belegde in drankketen die failliet ging

De Britse koningin Elizabeth heeft 10 miljoen pond uit haar privévermogen gestoken in beleggingsfondsen die op de Kaaimaneilanden en Bermuda zijn gevestigd. Het geld ging onder meer naar een winkelketen, Brighthouse, die meubels verhuurt met het recht op koop en die in het verleden is beschuldigd van onfrisse praktijken. Ook investeerde de koningin in een keten van drankzaken, Treshers. Dat ging bankroet en liet een belastingschuld na van 17,5 miljoen pond. Circa zesduizend mensen verloren hun baan. De grote vraag in het Verenigd Koninkrijk: wist de koningin van dit alles?

De Britse koningin Elizabeth II Beeld epa
De Britse koningin Elizabeth IIBeeld epa

Tory-coryfee Lord Ashcroft: bemoeide zich actief met trust

Een van de grootste geldschieters van de Britse Conservatieven, Lord Ashcroft, heeft mogelijk de hand gelicht met regels voor het beheer van buitenlandse investeringen. De voormalige partijvoorzitter had in 2000 zijn belangen ondergebracht bij de Punta Gorda Trust, gevestigd in Bermuda. Volgens de wet hoefde Lord Ashcroft daarna geen belasting te betalen over die bezittingen, onder de voorwaarde dat hij zich niet actief zou bemoeien met wat de trust met zijn geld deed. Uit e-mails zou nu blijken dat de Tory-coryfee die regel aan zijn laars heeft gelapt.

Lord Ashcroft Beeld epa
Lord AshcroftBeeld epa

Twitter en Facebook: miljardair gebruikte Kremlin-geld voor investeringen in social media

De Russische miljardair Joeri Milner deed enorme investeringen in Facebook en Twitter. Deels met geld van het Kremlin, zo komt nu uit de Paradise Papers naar voren. Hij maakte daarvoor gebruik van een netwerk van offshorebedrijven die werden gesteund door de Russische staatsbank VTB. De investeringen in Facebook zouden deels zijn gedaan via een financiële tak van het Russische staatsgasbedrijf Gazprom.

Lewis Hamilton: privéjet werd fiscaal aftrekbaar

Lewis Hamilton, die onlangs voor de vierde keer wereldkampioen in de Formule 1 werd, importeerde in 2013 een privéjet vanuit Canada naar zijn thuisland Engeland. Maar zijn fiscaal adviseurs zorgden er middels een speciale constructie voor dat het toestel via The Isle of Man werd geleased, een belastingparadijs. Daardoor werd het een zakelijke overeenkomst en dus fiscaal aftrekbaar, wat uiteindelijk miljoenen scheelde op de aanvankelijke aankoopprijs, schrijft The Guardian.

Lewis Hamilton Beeld afp
Lewis HamiltonBeeld afp

'Weer staan klinkende namen met belastingallergie in de krant, in al hun naakte gierigheid'
In vroeger eeuwen wilde het volk weleens oprukken naar het paleis om het hoofd van de monarch te eisen. Voor het afhakken van hoofden zijn wij, de kleine mensen, tegenwoordig te beschaafd. Nu hoeven alleen de belastingontwijkers nog beschaafd te worden, schrijft Sheila Sitalsing. (+)

Wie durft er een eind te maken aan de belastingparadijzen?
Na de 'Luxemburg Leaks' en 'Panama Papers' liggen opnieuw miljoenen documenten op straat die aantonen hoe de allerrijksten massaal de belastingen ontwijken. Wat is er terechtgekomen van de plannen om hier korte metten mee te maken? (+)

Na de 'Panama Papers' van vorig jaar zijn er nu de 'Paradise Papers', waarin allerlei verborgen details van financiële relaties worden onthuld
Vooral de omgeving van Trump komt extra in de schijnwerpers te staan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden