Deze cryptopioniers plukken nu de vruchten van de koersstijging van bitcoin

De koersstijging van de bitcoin lijkt niet te stuiten. Jan en alleman raakt bevangen door deze moderne belegging. Waarschuwingen voor een speculatieve zeepbel vinden geen gehoor; één cryptomunt is vandaag al 10 duizend dollar waard. Deze cryptopioniers profiteren.

Michael Eerhart Beeld  Harry Cock
Michael EerhartBeeld Harry Cock

Michael Eerhart (22)

Woonplaats: Groningen
Ingestapt in: 2012

'Ik heb niet van tevoren een moment gepland waarop ik denk: nu heb ik genoeg verdiend aan de bitcoin. Vijf jaar geleden heb ik ze voor het eerst gekocht. Met twee schoolvrienden probeerde ik wat te verdienen op een app waarop je geld kon inzetten op aandelenkoersen. We zagen dat de bitcoin steeds meer waard werd. Met 25 euro startgeld die we van de app kregen, hebben we toen bitcoins gekocht.

De andere jongens zijn gestopt toen onze winst tegen de duizend euro aanzat. Ik ben me er daarna verder in gaan verdiepen en gaan investeren in projecten die zijn afgeleid van de bitcoin, zoals mijncomputers (computers die bitcoins 'oogsten') en andere digitale munten.

Van de winst heb ik tot nu toe een laptop, een bank, een televisie en een Citroën gekocht. Ik bezit nog ongeveer 45 bitcoins. Die zijn nu zo'n 380 duizend euro waard. Maar ik zit daarnaast ook nog in vijf à zes andere digitale munten.

De prijsstijging gaat nu wel heel hard. Het zou kunnen dat de koers gecorrigeerd wordt. Maar aan de andere kant: dat wordt al vijf jaar gezegd en de markt wordt steeds volwassener. Daar hoort ook waardestijging bij. Ik heb geen idee waar de koers uiteindelijk op zal uitkomen. Sommige mensen zeggen dat de bitcoin 5 procent van de waarde van al het goud in de wereld zal krijgen. Een bitcoin zou dan 20 duizend euro waard zijn. Maar er zijn nog veel ruimere schattingen in omloop.

Ik ben nu bezig mijn bedrijfsmodel om de bitcoin heen te bouwen. Ik heb een adviesbureau voor blockchain, de technologie achter bitcoin en andere digitale munten. Ik ga bedrijven adviseren hoe ze optimaal gebruik kunnen maken van blockchain.'

Jochem van Staalduine

Michael Eerhart: 'Ik heb er een laptop, een bank, een tv en een Citroën van gekocht.' Beeld Harry Cock
Michael Eerhart: 'Ik heb er een laptop, een bank, een tv en een Citroën van gekocht.'Beeld Harry Cock

Joey van Koningsbruggen (28)

Woonplaats: Amsterdam
Ingestapt in: 2013

'Ik kocht mijn eerste bitcoins in 2013, gemotiveerd door mijn libertarische overwegingen. Cryptomunten zijn privaat geld, dus ik kan het geld bij mezelf houden, buiten de banken en de overheid. Ik heb inmiddels 2.000 procent rendement gehaald.

Natuurlijk bepaalt de populariteit van bitcoins de waarde, maar anders dan in de tulpenmanie van vroeger, hebben bitcoins meer functie. Dus ik heb vertrouwen in de koers. Ik heb 10 procent van mijn portefeuille verkocht toen de bitcoin 6.000 dollar waard was, om het risico te verdelen. Ik heb dat geld geïnvesteerd in mijn eigen bedrijf en in aandelen.

De transactiesnelheid en de transactiekosten zijn nog een moeilijkheid. Maar ik zie de toekomst rooskleurig in, omdat er voldoende initiatieven zijn om deze problemen op te lossen.

Als de koers toch instort, houd ik mijn bitcoins om ideologische redenen vast. Over dit alternatieve geld heeft de overheid minder macht dan over regulier geld. Dat spreekt me aan. Ik heb nog 20 andere cryptomunten. Als de bitcoin achterhaald raakt, denk ik dat een van deze munten ons huidige geldsysteem wel zal vervangen.'

Julia Cornelissen

Joey van Koningsbruggen Beeld
Joey van KoningsbruggenBeeld

Didi Taihuttu (39)

Woonplaats: Horst aan de maas
Ingestapt in: 2010

'De bitcoin is een blijvertje. Ik ben niet bang dat de koers zal instorten. Integendeel, ik verwacht dat een bitcoin vóór 2020 een ton waard is. Maar stel dat die crash wel komt, dan is dat voor mij niet het einde van de wereld.

In 2010 ben ik ingestapt. Ik heb toen 30- à 40 duizend euro geïnvesteerd in computerapparatuur en ben zelf bitcoins gaan delven. Een vriend had me verteld over de mogelijkheden en ik zag er geld in. Iedere dag kwamen er bitcoins binnen. Daar heb ik een deel van verkocht voor een paar honder euro per stuk.

Na het overlijden van mijn vader vorig jaar ben ik met mijn gezin op wereldreis gegaan. Het beviel wel om uit een rugzak te leven, met weinig bezittingen. Toen we terugkwamen wilden we een andere, eenvoudiger levensstijl leiden. Daarom hebben we onlangs al onze bezittingen, inclusief ons huis, verkocht en de hele opbrengst geïnvesteerd in bitcoins. Op de bank brengt het geld toch weinig op.'

Didi Taihuttu Beeld
Didi TaihuttuBeeld

Verslaggever Kaya Bouma ging op bezoek bij Didi Taihuttu en zijn gezin. Ze wonen met z'n vijven in een chaletje op een camping omdat ze alles inzetten op bitcoins.

Zelf geld maken, het klinkt als alchemie. Maar met digitale munten als de bitcoin is het mogelijk. Berry van Mourik runt naar eigen zeggen de grootste bitcoinfabriek voor particulieren van Nederland.

Joost van Doorn beloofde beleggers die investeerden in zijn zelfbedachte cryptomunt gouden bergen. Wie is hij en waar zijn de tonnen van investeerders?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden