Devaluaties spoken weer door Azië

Azië dreigt ten prooi te vallen aan een nieuwe valutacrisis. Vrijdag werd de Vietnamese dong gedevalueerd en op de internationale financiële markten wordt al gefluisterd dat hetzelfde met de Chinese yuan zal gebeuren....

Van onze redactie economie

AMSTERDAM

Tegenover de yen leverde dit de Amerikaanse munt een behoorlijke winst op. Aan het einde van de handel in Azië noteerde de dollar 145,46 yen, het hoogste niveau van de laatste drie dagen. Donderdagavond hoefde er nog maar 144,60 yen voor een dollar te worden neergeteld. Behalve de yen gingen vrijdag de Hongkong dollar, de yuan, de Koreaanse won, de Thaise baht en de Philippijnse peso onderuit.

De dollar profiteerde van de zwakke indruk die de nieuwe Japanse premier Obuchi gisteren maakte op het parlement. In zijn eerste toespraak maakte hij officieel de belastingverlaging bekend waarmee hij de in een recessie verkerende Japanse economie nieuw leven in wil blazen.

Zijn toespraak, die weinig nieuws bevatte, kon de twijfel op de financiële markten over een spoedig herstel in Japan niet wegnemen. De Nikkei, de belangrijkste aandelenindex van Tokio, moest terrein prijsgeven.

Obuchi beloofde ook dat het bankwezen wordt geherstructureerd en dat de bezem door de oninbare leningen van de banken wordt gehaald. Door de aanhoudende economische problemen in Japan vrezen economen voor een nieuwe ronde devaluaties in het Verre Oosten. Vietnam heeft het niveau van de dollar waar de dong omheen mag zweven met 9,1 procent verlaagd. Met een lagere dong hoopt de regering de eigen export aantrekkelijker te maken in vergelijking met de Japanse.

'Mocht hetzelfde gebeuren met de Chinese yuan of de Hongkongse dollar, de munten waar handelaren het meest op letten, dan zouden er nog eens vijf keer zoveel yens verkocht worden', zegt Yuhiko Kaji van de Sakura Bank.

Economen vrezen dat de zware overstromingen de Chinese economie geen goed doen. Ook de uitspraak van premier Zhu Rongji dat de economische groei de verwachte 8 procent niet zal benaderen, drukte de yuan omlaag. Op de zwarte markt in Shanghai kelderde de munt 9,2 procent naar het laagste niveau sinds Beijing de yuan in 1993 devalueerde. Officieel kost een dollar 8,3 yuan.

'Er wordt op gespeculeerd dat de Chinezen dit weekend devalueren', aldus James McKay van de Commonwealth Bank.

De koppeling van de Hongkong dollar aan de Amerikaanse munt zal volgens analisten geen stand houden als China de yuan devalueert. Ook op de effectenbeurs werd dat tanende vertrouwen gevoeld: de Hang Seng zakte naar het laagste punt in drie jaar.

Tung Chee-hwa, de hoogste man van Hongkong, trachtte de geruchten over een devaluatie vrijdag te bezweren. De politiek die Hongkong al vijftien jaar voert is 'absoluut onveranderlijk'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden