NieuwsRechtszaak

Deuwaarders stappen naar de rechter om uitblijvende schadevergoeding

Zullen de deurwaarders een deurwaarder sturen? Die kans is groot, want zij eisen 10 miljoen euro van het Ministerie van Justitie, en het ministerie weigert te betalen. De deurwaarders stappen nu naar de rechter.

Een deurwaarder van GGN.Beeld Julius Schrank

Het conflict draait om wat je de cao van gerechtsdeurwaarders zou kunnen noemen: het Besluit tarieven ambtshandelingen gerechtsdeurwaarders. Dat besluit regelt de tarieven die deurwaarders voor hun wettelijk geregelde taken mogen vragen, en geldt al sinds 2001. De tarieven mochten elk jaar omhoog met een percentage berekend op grond van loonkosten, de arbeidsproductiviteit en de inflatie van consumentenprijzen.

Tot 2013. In dat jaar stopte het CBS met de jaarlijkse publicatie van de cijfers voor arbeidsproductiviteit. Bij het Ministerie van Justitie bedachten ze niet het CBS even te bellen om die cijfers, maar besloten om een vervangend cijfer te gebruiken: de ‘prijs van de arbeid’. Wat maakt dat nou uit?

Nou, 2,65 procent. In 2016 erkende het Ministerie dat door het kiezen van die andere prijsindex de tarieven met 2,65 procent omhoog moesten worden bijgesteld. Daarmee was, wat het ministerie betreft, de kous af. Maar de deurwaarders en hun organisatie de KBvG bleven morren: vijf jaar hebben ze met te lage tarieven gewerkt. De opgelopen schade voor alle 363 deurwaarders schat de KBvG op 10 miljoen euro.

Moeten de deurwaarders dat geld niet gewoon opeisen van hun klanten? Geen denken aan, zegt woordvoerder Wilbert van de Donk van de KBvG. ‘Je kunt je niet voorstellen dat we nu nog achter mensen aan moeten die het toch al niet makkelijk hebben, om te zeggen dat ze in 2013 drie euro te weinig hebben betaald. Het is een fout van het ministerie, en het ministerie is daarvoor aansprakelijk.’ Van alle deurwaarders doet 80 procent mee aan de rechtszaak.

Het wordt een belangrijke zaak voor de beroepsgroep, die toch al klaagt over lage tarieven. Luttele weken geleden kreeg minister Dekker van Rechtsbescherming daarover een rapport overhandigd. Voor een beroepsgroep met een jaaromzet van een miljard is deze 10 miljoen ‘niet de wereld’, erkent Van de Donk, ‘maar het is wel substantieel’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden