Deutsche-topman onder vuur na fusie-flop

De grootste bank ter wereld komt niet in Duitsland. Deutsche Bank was te arrogant. Het personeel van Dresdner is opgelucht, maar die bank blijft een prooi....

Van onze correspondent Philippe Remarque

Met een dramatische knal is woensdag een einde gekomen aan de droom van Ernst-Rolf Breuer. Een maand geleden schuwde de Deutsche Bank-chef bij de presentatie van de fusie met Dresdner de grote woorden niet. 'Wat hier ontstaat dames en heren, is een powerhouse met wereldwijde concurrentiekracht', zei hij.

Gisteren was Breuer het mikpunt van kritiek. De fusie was 'amateuristisch' voorbereid, meenden commentatoren. 'Dit is een geweldig verlies aan reputatie voor het Duitse kredietwezen', zei Wolfgang Gehrke, hoogleraar in bankzaken. 'Als twee specialisten in investment banking samengaan, moet dat zo gepland zijn dat het optimaal functioneert. Anders lacht de internationale bankwereld.'

Op de beursvloer in Frankfurt klonk inderdaad minachting. 'Je moet je afvragen of serieuze bankiers zich zoiets kunnen veroorloven', zei een makelaar. 'Een leerstuk inzake zelfoverschatting, grootheidswaan en mismanagement,' aldus de online-versie van het weekblad Der Spiegel. Zelfs bondskanselier Schröder uitte kritiek: 'Ik heb in de bedrijfswereld wel eens betere prestaties gezien.'

Breuer liet zich gisteren op alle Duitse televisiezenders interviewen om de schade te beperken. Hij moest steeds weer uitleggen waarom hij Kleinwort Benson wilde verkopen, terwijl hij een maand geleden nog had gezegd dat de investeringsbank een 'juweel' was.

Breuers verdediging luidt dat hij bij de aankondiging van de fusie niet alles wist over Dresdner en Kleinwort. 'Zulke fusies moeten discreet worden voorbereid.' Wegens het gevaar voor handel met voorkennis en uit concurrentie-overwegingen hadden de fusiepartners elkaar op het moment van de aankondiging niet volledig ingelicht. Pas in de afgelopen maand was gebleken dat de investment banking-afdelingen van beide banken niet goed te integreren waren.

Dat is zeker niet de enige reden voor het mislukken van de fusie. Al kort na de euforische aankondiging van begin maart pakten zich donkere wolken samen boven de geplande 'nieuwe Deutsche Bank'.

Personeelsleden voelden zich bedreigd door het voornemen om 16 duizend banen te schrappen. De media bekritiseerden de aankondiging dat de nieuwe bank voortaan uitsluitend mensen met een vermogen boven de 200 duizend mark zou bedienen. Klanten liepen alvast over naar andere banken.

De beurs had weinig vertrouwen in de optimistische beloften van de bankmanagers. De waarde van de Deutsche- en Dresdner-aandelen daalden met meer dan 20 procent. Volgens analisten overlapten de activiteiten van de twee banken elkaar zoveel, dat de fusie niet tot de verwachte besparingen zou leiden.

Er waren ook interne strubbelingen. Breuer bleek zijn mede-directeuren niet volledig te hebben ingelicht over het fusieplan. De investment banking-chef verliet de Deutsche Bank. Hooggeplaatste analisten van Dresdner werden weggekocht.

Maar het belangrijkste was misschien wel dat Dresdner had gehoopt op een fusie tussen gelijken. Vanaf het begin was Deutsche Bank echter overheersend, wat culmineerde in de poging tot uitverkoop van Dresdners 'lievelingsdochter' Kleinwort Benson.

'De stijl was wel wat erg arrogant', zei een opgeluchte Dresdner-medewerker woensdag. 'De stemming is in lange tijd niet zo goed geweest. De angst om onze banen is kleiner geworden', meldde een collega.

Toch verwacht niemand dat de banken nu gewoon op de oude voet kunnen doorgaan. Ten eerste zijn ze beschadigd door de mislukte fusie. Ten tweede is aan de mondialisering van de financiële markt, die ten grondslag lag aan de fusieplannen, niets veranderd. In Frankfurt wordt vooral de kleinere Dresdner Bank als een overnamekandidaat gezien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden