Deutsche Bank sluit 200 filialen om te besparen

Met het afstoten van tweehonderd filialen plus de verkoop van dochteronderneming Postbank wil Deutsche Bank de komende jaren miljarden besparen. Dat maakte het bestuur van de grootste bank van Duitsland vandaag in Frankfurt bekend. Volgens Duitse media zal de operatie de komende jaren duizenden banen kosten.

Topmannen van de Deutsche Bank Anshu Jain (rechts) en Jürgen Fitschen (links) bij de persconferentie vandaag. Beeld EPA
Topmannen van de Deutsche Bank Anshu Jain (rechts) en Jürgen Fitschen (links) bij de persconferentie vandaag.Beeld EPA

De Deutsche Bank wil zich de komende tijd nog meer op digitalisering van geldzaken richten. Het bestuur zegt dat de bank door de bezuinigingen 'efficiënter te besturen' valt. De ingreep moet een besparing van 3,5 miljard euro opleveren.

De ingrijpende reorganisatie werd al een aantal weken verwacht. Veel filialen van de bank zijn niet langer rendabel. Maar dat eenderde van alle kantoren met het blauwe vignet in Duitsland wordt gesloten, komt toch als een verrassing.

Over het verlies van banen wilde het bestuur zich vandaag nog niet uitlaten. 'Daar beslissen we op een later tijdstip over', klonk het afgemeten uit de mond van Jürgen Fitschen, die samen met Anshu Jain het hoofdbestuur vormt. Bij Deutsche Bank werken 100 duizend mensen.

Geen verrassing

Dat Postbank - huisbank van miljoenen gewone Duitsers - in de etalage wordt gezet, komt ook niet als een verrassing. Saillant is dat deze bank nog maar vijf jaar geleden werd aangekocht, juist om wat meer grip te krijgen op de 'gewone' particuliere markt. Dat was althans het voornemen van de in 2012 vervangen topman Josef Ackermann, die destijds een slordige 6 miljard neerlegde voor de bank.

De nieuwe strategische koers, Duitse kranten spreken van een 'radicale koersverandering', is deels ingegeven om de aandeelhouders te gerieven. Die willen al langer een hogere winst. Blijkbaar zijn ze nog niet al te tevreden met de recente aankondigingen. Analisten van Morgan Stanley gaven maandag het advies aandelen te verkopen, met als gevolg dat de koers zakte.

Jürgen Fitschen, huidig topman van de Deutsche Bank. Beeld AFP
Jürgen Fitschen, huidig topman van de Deutsche Bank.Beeld AFP

Verdere splitsing

'Zo geweldig is het niet wat ze zojuist hebben aangekondigd', vertelde een handelaar op de beursvloer van Frankfurt. Hij had op verdere splitsing gehoopt, een tweedeling van een louter op de particuliere markt gerichte tak van het bankbedrijf en een zakenbank. 'Het bestuur heeft echter voor een kleine oplossing gekozen.'

Deutsche Bank was ooit een onberispelijke financiële instelling, maar de laatste jaren komt het concern, dat in 1870 werd opgericht, alleen nog maar negatief in het nieuws. Vorige week legden Amerikaanse en Britse toezichthouders de bank een boete op van 2,3 miljard euro voor haar aandeel in het zogenoemde Liborschandaal, de manipulatie van interbancaire rentetarieven tussen 2003 en 2011.

Het was niet het eerste schandaal. Eerder moest al zo'n 7 miljard euro aan boetes worden overgemaakt vanwege illegale handelstransacties, medeplichtigheid bij belastingontduiking, de verkoop van besmette hypotheken en schimmige betrokkenheid bij faillissementen.

Negatief nieuws

Ook de komende dagen zal de bank negatief in het nieuws blijven. De huidige topman Jürgen Fitschen moet vandaag in München voor de rechter verschijnen vanwege zijn mogelijke aandeel in de zaak rond mediamagnaat Leo Kirch. Fitschen en andere voormalige bestuursleden zouden eerder hebben gelogen tegen de rechter over beschuldigingen van de in 2011 overleden Kirch.

De mediaondernemer hield de toenmalige chef van de bank, Rolf Breuer, er medeverantwoordelijk voor dat zijn mediabedrijf in 2002 op de klippen liep. Breuer, vandaag ook in het beklaagdenbankje, klapte in 2002 voor Bloomberg TV uit de school over de penibele financiële toestand van Kirch. Daarmee verspeelde de mediamagnaat zijn krediet en ging zijn bedrijf naar eigen zeggen failliet. Zijn nabestaanden voeren het proces verder, dat Kirch destijds tegen de bank aanhangig maakte. De erfgenamen claimen een schadevergoeding van 3,3 miljard euro van Deutsche Bank.

Mediamagnaat Leo Kirch. Beeld Reuters
Mediamagnaat Leo Kirch.Beeld Reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden