Deutsche Bank gooit er nog maar een topman tegenaan

De 47-jarige Duitser Christian Sewing moet voor elkaar zien te krijgen wat zijn Britse voorganger John Cryan niet lukte: Deutsche uit het slop trekken.

Christian Sewing Beeld AP

De bestuursvoorzitters van Deutsche Bank volgen elkaar nog nét niet zo snel op als de coaches van een verliezende eredivisie- of Bundesligaclub, maar veel scheelt het niet. De grootste bank van Duitsland staat sinds maandag onder leiding van de vijfde topman in zes jaar. De 47-jarige Duitser Christian Sewing moet voor elkaar zien te krijgen wat zijn Britse voorganger John Cryan niet lukte: Deutsche uit het slop trekken.

Sinds de kredietcrisis kampt Deutsche continu met tegenvallers, fraudegevallen en mislukte strategieën. Die aanhoudende problemen kostten in 2015 de duo-bestuursvoorzitters Anshu Jain en Jürgen Fitschen de kop. Zij hadden het op dat moment ruim drie jaar volgehouden; hun opvolger Cryan wordt nu nog sneller afgeserveerd.

Onenigheid

Deutsche Bank kampt al tien jaar met een identiteitscrisis en onenigheid over de strategie. De bank werd in 1870 opgericht – hetzelfde jaar dat het Duitse keizerrijk ontstond. Ruim een eeuw lang was Deutsche Bank de regisseur van Duitsland BV. De bank had in bijna elke grote Duitse onderneming een groot aandelenbelang. De hoogste baas van Deutsche Bank was de spin in het web van de Duitse economie. Daar veranderden zelfs twee verloren wereldoorlogen niets aan.

Nu mag Sewing het proberen. Tot eergisteren was hij vice-bestuursvoorzitter en hoofd van de consumentendivisie. Cryan is gesneuveld na een conflict met president-commissaris Paul Achleitner. Dat hij weg moest heeft veel te maken met de prestaties op de beurs. In de eerste maanden van dit jaar is de koers van het aandeel Deutsche Bank met 28 procent gedaald. Ook de twee vice-bestuursvoorzitters van de bank worden vervangen. Daarmee vervangt Deutsche Bank in een klap het hele topmanagement.

John Cryan Beeld AP

'Een reusachtig hedgefonds'

De problemen bij Deutsche Bank komen grotendeels voort uit de lang gekoesterde ambitie te concurreren met de grote Amerikaanse zakenbanken op Wall Street. In de jaren tachtig was Deutsche er als de kippen bij toen tijdens de neoliberale golf de financiële markten wereldwijd werden geliberaliseerd. In 1989 kocht Deutsche de vooraanstaande Britse zakenbank Morgan Grenfell. 

Die nieuwe dochter werd uitgebouwd tot een van de belangrijkste concurrenten van Amerikaanse zakenbanken als Goldman Sachs, Merill Lynch, JP Morgan en Morgan Stanley. Deutsche werd daarmee zowel in Londen als New York een belangrijke bank voor internationale beleggers en multinationals. 

De bank werd ook een van de grootste derivatenhandelaren ter wereld en ging daarmee ook zelf speculeren op de financiële markten. The Economist noemde Deutsche Bank ‘een reusachtig hedgefonds’.

De zakenbankpoot ontwikkelde zich tot het lucratiefste onderdeel van de bank, totdat de kredietzeepbel in 2008 knapte. Deutsche Bank bleek vervolgens betrokken bij bijna elk schandaal dat daarna losbrak. Justitie in de VS sloeg de Duitse bank om de oren met miljardenboetes. De ene interne saneringsoperatie na de andere volgde. 

'Te Duits'

Bestuursvoorzitter Josef Ackermann – ooit de meest bewierookte bankier in de wereld – stapte in 2012 op, maar een geschikte opvolger werd niet gevonden. Binnen Deutsche ontstond een keiharde confrontatie tussen de zakenbankiers met hun bonussen die het grote geld voor de bank verdienen en de punctuele consumentenbankiers die met piepkleine marges in eigen land rekeninghouders, spaarders en hypotheekgevers terzijde staan.

Met de benoeming van consumentenbankier Sewing is die strijd nog niet beslist, hoewel Deutsche nu nog meer lijkt te kiezen voor de thuismarkt. In een brief aan het personeel zei Sewing maandag het mes in de kosten te zullen zetten en verliesgevende activiteiten te zullen beëindigen. Achleitner prees Sewing, die al meer dan 25 jaar voor Deutsche Bank werkt, als een sterke en gedisciplineerde leider.

Onduidelijk is wat de nieuwe machtswissel precies moet opleveren. In de City en op Wall Street werd Sewing meteen ‘te Duits’ genoemd. Voor Deutsche Bank lijkt het geen optie om zich helemaal op de thuismarkt terug te trekken, omdat de bank zichzelf dan zou moeten decimeren. 

Veel analisten vinden dat Achleitner bij gebrek aan een duidelijke visie zelf zou moeten opstappen, nu hij in zes jaar drie bestuursvoorzitters heeft versleten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden