'Deutsche Bank gaat bonussen oud-topmannen terugvorderen'

Deutsche Bank gaat miljoenen aan bonussen van zes ex-bestuurders terugvorderen, onder wie oud-bestuursvoorzitters Jürgen Fitschen, Anshu Jain en Josef Ackermann. Jain, baas van de zakendivisie toen zich daar veel schandalen afspeelden, zal het hoogste bedrag moeten ophoesten. Dat schrijft de Duitse krant Süddeutsche Zeitung vandaag.

Lisa van der Velden
Activisten met maskers van Jürgen Fitschen (L) en Anshu Jain (R) protesteren tegen het wanbeleid van Deutsche Bank in 2013 Beeld anp
Activisten met maskers van Jürgen Fitschen (L) en Anshu Jain (R) protesteren tegen het wanbeleid van Deutsche Bank in 2013Beeld anp

Volgens de krant onderzoekt Deutsche Bank niet alleen of geplande bonussen kunnen worden geschrapt, maar wil de bank ook reeds toegekende betalingen gaan terugvorderen. Naast oud-bestuursvoorzitters Anshu Jain, Josef Ackermann en Jürgen Fitschen zouden ook oud-bestuurders Josef Lamberti, Michael Cohrs en Hugo Bänziger de miljoenen die zij ontvingen deels moeten teruggeven.

Het totale bedrag dat de grootse bank in Duitsland wil terugvorderen zou in de tientallen miljoenen lopen. Anshu Jain, voormalig afdelingshoofd van de zakentak en DB-bestuursvoorzitter van 2012 tot 2015, zou het hoogste bedrag moeten inleveren. Financiële bronnen spreken van een miljoenenbedrag met dubbele cijfers, zo schrijft de Duitse krant.

Jain werd in betere tijden ook wel de 'rainmaker' genoemd, vanwege de grote bedragen die hij voor de bank (en zichzelf) verdiende.

Jürgen Fitschen (L) en Anshu Jain (R) Beeld epa
Jürgen Fitschen (L) en Anshu Jain (R)Beeld epa

Door het slijk

Deutsche Bank gold ooit als de machtigste financiële instelling van Europa. De bank was niet alleen de spin in het web van de Duitse industrie, maar ook een van de weinige Europese zakenbanken die zich met grote Amerikaanse banken als Goldman Sachs kon meten.

Sinds de crisis liep het imago van de bank echter keer op keer schade op. Geen schandaal of Deutsche Bank was er prominent bij betrokken, van de Libor-fraude tot gesjoemel met rommelhypotheken. 'Ackermänner', naar Josef Ackermann, ooit directeur van DB, werd een ingeburgerd scheldwoord voor graaiers.

In 2015 stonden drie van de zes bestuurders die nu geld zouden moeten inleveren - Jain, Fischer, Ackermann - nog voor de rechter. De mannen zouden valse verklaringen hebben afgelegd in een rechtszaak die de inmiddels overleden mediamagnaat Leo Kirch had aangespannen.

Inmiddels is Deutsche Bank ver weggezakt op de ranglijst van vooraanstaande banken, heeft het bijna 13 miljard euro aan boetes betaald en hangen de Duitsers nog talloze rechtszaken boven het hoofd.

Een lopende rechtszaak in de Verenigde Staten zou dat boetebedrag bovendien kunnen verdubbelen. Amerikaanse justitie eist 14 miljard euro van de bank wegens hun handel in giftige hypotheekproducten, maar de bank heeft slechts 5,5 miljard voor boetes en schikkingen gereserveerd.

De Duitse regering wil ook niet voor deze boete opdraaien, omdat Bondskanselier Merkel vindt dat belastingbetalers niet voor de nalatigheid van topbankiers zouden moeten boeten. 'De Deutsche Bank is kapot', zo luidde de conclusie van weekblad Der Spiegel in oktober.

null Beeld reuters
Beeld reuters

De motor van de 'crisiswinnaar' sputtert en knalt

Lees hier hoe het vlaggenschip van de Duitse economie tot 's werelds grootste bancaire risico kon uitgroeien.

Ingewikkeld

Volgens de Süddeutsche Zeitung wil de Duitse bank regelgeving die begin 2017 in werking treedt gaan gebruiken om de bonussen terug te krijgen. Vooralsnog is het terugvorderen van beloningen die al zijn toegezegd of uitgekeerd juridisch zeer ingewikkeld.

In Nederland kunnen sinds 2014 bonussen van bestuurders van grote bedrijven, banken en verzekeraars worden teruggevorderd, als blijkt dat ze die onterecht hebben gekregen. Die regeling voorziet echter niet in het met terugwerkende kracht terugeisen van beloningen die jaren eerder zijn uitbetaald, zoals de geruchtmakende bonus van SNS-baas Sjoerd van Keulen.

Om diezelfde reden twijfelt hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger (Universiteit Tilburg) of het terugkrijgen van deze bonussen Deutsche Bank wel gaat lukken. 'Deze actie is heel terecht, maar of het standhoudt bij een rechter, dat waag ik te betwijfelen.' Hoogleraar corporate finance Jaap Koelewijn (Nyenrode) denkt dat het plan van de bank in ieder geval symbolische waarde heeft. 'Ook al kun je dit niet aan een wetsartikel ophangen, naar het publiek en toezichthouders toe is dit een sterk signaal. Deutsche Bank moet nu de schade beperken, en dat proberen ze zo.'

Als Deutsche Bank de miljoenen weet terug te krijgen zouden niet langer alleen ontslagen werknemers en teleurgestelde beleggers door de teloorgang van de bank worden geraakt, maar ook de bestuurders die met miljoenen wegliepen. Of iemand als Anshu Jain daar onder zal lijden, valt te bezien. Geschat wordt dat de oud-directeur in zijn jaren bij de bank ruim 300 miljoen euro heeft verdiend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden