Detailhandel stimulans voor Wall Street

NEW YORK (ANP) - De effectenbeurzen op Wall Street krabbelden dinsdag op na de verliezen van een dag eerder. Beleggers waren opgetogen over de optimistische verwachtingen van doe-het-zelfketen Home Depot. Tegenvallende cijfers over de Amerikaanse economie, die voorbeurs naar buiten kwamen, konden de stemming niet drukken.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot 82,60 punten hoger op 9217,94 punten, een winst van 0,9 procent. De breed samengestelde S&P 500 klom 1 procent tot 989,67 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 1,3 procent omhoog tot 1955,92 punten.

Home Depot, 's werelds grootste keten van doe-het-zelfzaken, stelde dinsdag de prognose voor de nettowinst voor heel dit jaar naar boven bij. Bovendien vielen de resultaten over het tweede kwartaal beter uit dan verwacht. Het Dow-fonds steeg 3,1 procent. Ook ander detailhandelaren stonden in de plus. Winkelketen Target werd 7,6 procent meer waard, de luxere branchegenoot Sacks zag de beurskoers met 6,9 procent stijgen. Beide ketens deden het in het tweede kwartaal beter dan verwacht

Bezuinigingen

Zoals bij veel bedrijven die de afgelopen weken met rooskleurige cijfers kwamen, waren de resultaten niet te danken aan hogere verkoopcijfers maar aan bezuinigingen. Dat schrok beleggers echter niet af. ,,De markt schat de resultaten beter in dan ze eigenlijk zijn, omdat men omhoog wil'', stelde een Amerikaanse analist.

De drang omhoog werd niet gestuit door tegenvallende cijfers over het aantal in aanbouw genomen woningen in de Verenigde Staten, die voor opening van de handel werden gepresenteerd. De huizenbouw daalde in juli, terwijl op een stijging was gerekend. Volgens analisten zitten er echter ook voordelen aan de minder omvangrijke huizenbouw. Daardoor kan de markt het woningaanbod beter absorberen, wat uiteindelijk tot hogere prijzen kan leiden.

Hewlett-Packard

In afwachting van de resultaten over het tweede kwartaal ging de koers van technologieconcern Hewlett-Packard 2 procent omhoog. De Dow Jones werd aangevoerd door creditcardmaatschappij American Express, dat een koerswinst van ruim 4 procent boekte. Ook andere financiële fondsen scoorden goed. Aandelen van de banken Bank of America en JPMorgan Chase werden ruim 2 procent duurder. Citigroup sloot 3,5 procent in de plus.

De positieve stemming op de beurzen dreef de olieprijs omhoog. Een vat ruwe Amerikaanse olie (van 159 liter) kostte 69,40 dollar, bijna 4 procent meer dan een dag eerder. Oliegerelateerde fondsen kwamen echter nauwelijk van hun plaats. ExxonMobil leverde 0,1 procent in. Chevron ging 0,5 procent vooruit.

Op de valutamarkt was de euro aan het einde van de Amerikaanse handelsdag 1,4125 dollar waard, evenveel als bij het slot van de Europese beurshandel eerder op de dag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden