'Detachering mag in Europa niet tot verdringing leiden'

De Europese regels voor het detacheren van buitenlandse werknemers worden opnieuw bekeken omdat er te veel klachten komen over verdringing op de arbeidsmarkt. 'De Europese wetgeving is er niet om sociale dumping te bevorderen', zei eurocommissaris Marianne Thyssen van Werkgelegenheid en Sociale Zaken donderdag in Brussel.

'De Europese wetgeving is er niet om sociale dumping te bevorderen', zei eurocommissaris Marianne Thyssen van Werkgelegenheid en Sociale Zaken donderdag in Brussel. Beeld belga

Door de lagere sociale premies die tijdelijke werknemers uit bijvoorbeeld Oost-Europese lidstaten afdragen, hebben Nederlandse werknemers in de bouw, landbouw en transport te maken met oneerlijke concurrentie van buitenlandse werknemers die per maand honderden euro's goedkoper zijn. 'Er zijn verschillende niveaus van sociale zekerheid in Europa, maar toch willen we de risico's van sociale dumping terugdringen', aldus Thyssen.

Bedrijven kunnen al sinds 1996 dankzij de detacheringsrichtlijn makkelijker met hun eigen personeel aan projecten in een ander Europees land werken. De werknemers moeten dan in Nederland ook de Nederlandse lonen krijgen. Maar ze betalen sociale premies en aanvullend pensioen in hun thuisland, zodat ze daar als ze na maximaal twee jaar terugkeren verzekerd zijn. Maar detachering is voor sommige bedrijven een verdienmodel geworden en heeft voor grote groepen werknemers een permanent karakter gekregen, constateerde de Sociaal-Economische Raad eind vorig jaar.

Thyssen deed haar uitspraken op een conferentie die als aftrap dient om Europa een socialer gezicht te geven. Door de economische crisis en daarbij behorende bezuinigingen keren steeds meer burgers zich af van de Europese Unie, klinkt het bezorgd in Brussel. In een poging de sociale partners via een hernieuwde sociale dialoog meer invloed te geven wil de Europese Commissie proberen het vertrouwen met de burgers te herstellen.

Bij goed economisch beleid hoort ook goed sociaal beleid, was gisteren de boodschap van Jean-Claude Juncker. 'We zijn het rijkste continent en daar hoort de triple-A-status voor sociaal beleid bij.' Dit jaar wordt in alle 28 EU-landen groei verwacht. 'Daar moeten de burgers van meeprofiteren.'

De crisis heeft het overleg tussen werkgevers en vakbonden in de meeste landen zwaar onder druk gezet. Maar juist de landen waar veel wordt gepolderd doen het in economisch opzicht beter en herstellen zich nu eerder van de crisis, klonk het in Brussel. Toch is ook dat vertrouwen niet zo snel hersteld. 'Om nieuwe banen te scheppen moet Europa de concurrentiekracht verbeteren', zei Markus Breyer van werkgeversorganisatie BusinessEurope. 'Minder regels en doorgaan met hervormingen dus.' Maar de hervormingen hebben 'vooral geleid tot meer ongelijkheid, grotere armoede en verzet tegen het Europese project', zei Bernadette Ségol (Europees Verbond van Vakverenigingen). 'We zijn ook voor een betere concurrentiepositie van Europa. Maar op een manier die goed is voor de burgers.'

Thyssen had kritiek op Nederland. Daar wordt de wetgeving rond schijnconstructies aangescherpt, maar de controle daarop 'kan op nationaal niveau vele malen beter'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.