Derde verdachte in fipronil-schandaal schreeuwt onschuld bijna uit: 'Tipte NVWA in 2016'

Een derde Nederlandse verdachte is opgedoken in het fipronilschandaal: Nick Hermens, een handelaar in landbouwproducten en ex-zakenpartner van de Belgische hoofdverdachte Patrick R. Hij zou fipronil hebben verkocht, zelfs rechtstreeks met kippenvoer hebben vermengd. Maar Hermens schreeuwt zijn onschuld bijna uit, en zegt dat hij juist de tipgever is die de NVWA eind 2016 al over fipronil inlichtte.

Het Belgische bedrijf in bestrijdingsmiddellen Pro-Farma. Foto anp

De 28-jarig Hermens, in wiens woning nabij Uden donderdag een huiszoeking plaatsvond, kwam eind juli in het vizier van het Nederlandse OM. Verschillende ladingen fipronil werden immers verhandeld onder de naam Pro-Farma, de naam van Hermens' bedrijf. In Wallonië werd bij een kippenboer zelfs fipronil ontdekt in een voedingssupplement. De landbouwer bevestigt aan de Volkskrant dat het voedingssupplement hem werd verkocht als een product van het bedrijf Pro-Farma.

Maar Hermens zegt onterecht in de fipronilzaak te worden meegesleurd, doordat zijn voormalige zakenpartner Patrick R. onterecht gebruik bleef maken van de naam Pro-Farma. Hermens en R. begonnen in 2015 onder die naam samen te werken. Maar in februari 2016 verbrak Hermens naar eigen zeggen alle banden met R. omdat hij vermoedde dat zijn Belgische compagnon zich met illegale insecticiden inliet, samen met het Nederlandse bedrijf Chickfriend.

'Na een landbouwbeurs begin 2016 zag ik Patrick R. en Matthijs IJ. van Chickfriend ongeëtiketteerde flessen uitwisselen. Ik voelde dat er iets niet pluis was, maar ik wist niet goed wat', aldus Hermens. 'Pas achteraf vallen alle puzzelstukken in elkaar.'

Samenwerking

Na de stopzetting van de samenwerking kreeg Hermens naar eigen zeggen het alleenrecht om de naam Pro-Farma te gebruiken. Maar ook Patrick R. bleef de naam gebruiken. Dat Hermens daardoor nu als verdachte in de fipronilzaak wordt aangemerkt, noemt hij extra pijnlijk, omdat hij de NVWA al in november 2016 over het gebruik van fipronil tipte. Hij deed dat nadat hij in een oude mailbox communicatie van Patrick R. aan Chickfriend had gevonden waarin sprake was van fipronil.

Hoewel Hermens naar eigen zeggen zowel Chickfriend als Patrick R. bij naam heeft genoemd in zijn tip, deed de NVWA daar niets mee. Eerder zei de NVWA dat zij jaarlijks honderden tips ontvangt, en dat er 'op dat moment geen aanwijzingen waren voor acute risico's voor de voedselveiligheid'.

Hermens zegt zijn volledige medewerking te hebben verleend aan het onderzoek en de huiszoekingen, maar door de houding van de NVWA reputatieschade op te lopen. Hij heeft een schadeclaim ingediend bij de voedselautoriteit. Ook heeft hij Patrick R. via een jurist aangemaand per direct te stoppen met het gebruik van zijn merknaam en dreigt hij met een rechtszaak. Patrick R. wenste niet te reageren.

Het OM en de NVWA willen geen mededelingen doen omdat er een strafrechtelijk onderzoek loopt.

Lees verder over fipronil in eieren

Belgische minister haalt uit naar Nederland: NVWA wist vorig jaar al van fipronilbesmetting
De Belgische minister van Landbouw Denis Ducarme haalt in het fipronilschandaal zwaar uit naar Nederland. Volgens Ducarme trof de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in november 2016 al fipronil aan in eieren, zonder de buitenwereld hierover in te lichten. Het onderzoek naar de huidige fipronilbesmetting zou bovendien vertraging opgelopen hebben doordat de NVWA niet reageerde op vragen om informatie uit België.

Al half mei werden er in België besmette eieren gevonden
De Belgische voedsel- en warenautoriteit wist al op 2 juni dat er fipronil in eieren kon zitten, maar sloeg pas anderhalve maand later alarm op Europees niveau. Daardoor hebben er in de buurlanden Nederland en Duitsland, maar ook in Frankrijk, Scandinavië en Zwitserland langer vergiftigde eieren in de winkel gelegen dan nodig was geweest.

Hij kan niet anders dan ruimen, zegt ze boer
Een Drentse boer die zijn fipronilkippen laat doden begrijpt niets van de demonstranten voor zijn erf. (+)

Meer over