Delta Lloyd wil naar de beurs

Moederbedrijf Aviva verkoopt kwart aandelen...

Van onze verslaggever

Amsterdam Na de aangekondigde beursgang van Delta Lloyd zal de Nederlandse verzekeringsmaatschappij waarschijnlijk opgenomen worden in de Amsterdamse beursgraadmeter AEX. De totale waarde van Delta Lloyd wordt getaxeerd op 4 miljard euro, waarmee het bedrijf tot de vijftien grootste beursondernemingen zal behoren.

‘Een beursgang geeft ons ruimte om een rol te kunnen spelen in de marktconsolidatie die we in Nederland en België voorzien’, aldus Delta Lloyd-topman Niek Hoek.

Het Britse moederbedrijf Aviva gaat vooralsnog een kwart van zijn aandelen verkopen. Dit kan naar schatting 1 miljard euro opleveren, een bedrag dat Aviva kan gebruiken om zijn buffers te versterken. Andere beleggers worden voorlopig minderheidsaandeelhouder in de Delta Lloyd Groep, met merken als Ohra, Delta Lloyd en ABN Amro verzekeringen.

De timing van de beursgang wil Delta Lloyd op een later moment bekendmaken.

Moederbedrijf Aviva heeft door de afwijkende structuur van Delta Lloyd niet heel veel te zeggen over het bedrijf. Dankzij een zogeheten structuurregime kunnen commissarissen en bestuurders onafhankelijk de koers van het bedrijf bepalen.

Aviva heeft in het verleden tevergeefs geprobeerd deze structuur te slechten en meer invloed te krijgen bij het benoemen van commissarissen. Moederbedrijf en de Nederlandse verzekeraar hebben daarvoor zelfs een ruzie uitgevochten voor de rechtbank.

Delta Lloyd is het afgelopen jaar minder kwetsbaar gebleken voor de kredietcrisis. De verzekeraar deed geen beroep op de staatssteun die verzekeraars als Aegon, SNS Reaal en ING wel nodig hadden.

Eerder heeft bestuurder Hoek aangegeven dat Delta Lloyd minder geïnfecteerd was door het kortetermijndenken dat zo’n grote rol heeft gespeeld in de financiële crisis. Ook is de financiële dienstverlener zuiniger geweest met bonussen.

‘Ik ga er dan wel van uit dat ze zich niet gek laten maken door aandeelhouders met kortetermijnvisies en –belangen’, zegt CNV-bestuurder Ike Wiersinga. ‘Delta Lloyd is juist een bedrijf dat bekend staat om zijn weloverwogen langetermijnvisie.’

Delta Lloyd komt voort uit de in 1807 in Amsterdam opgerichte Hollandsche Sociëteit van Levensverzekeringen. In de jaren zestig gaat de Hollandsche Sociëteit samenwerken met branchegenoot Amstleven onder de naam Delta.

Een aantal fusies en overnames later fuseert Delta Lloyd in 1999 met Nuts Ohra. Sinds 2002 heet het financiële concern Delta Lloyd Groep.

De voorloper van het Britse Aviva is sinds 1973 meerderheidsaandeelhouder. Aviva bezit nu 92 procent van de aandelen. De stichting Nuts Ohra heeft 8 procent van de aandelen. Bij het bedrijf werken ruim 6.400 mensen.

Delta Lloyd maakte donderdag ook zijn halfjaarcijfers bekend. Het bedrijf boekte in de eerste zes maanden van dit jaar een nettowinst van 227 miljoen euro tegen 151 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden