Delta Lloyd krijgt miljoenenboete voor onzorgvuldig handelen

De Nederlandsche Bank (DNB) legt verzekeraar Delta Lloyd een boete van 22,8 miljoen op en eist het vertrek van financieel directeur Emiel Roozen. De CFO moet wat DNB betreft per 1 januari 2016 vertrekken. Dat meldde Delta Lloyd vanochtend. De verzekeraar vecht het besluit van DNB aan.

Beeld ANP

In 2012 voerde DNB een nieuwe, vaste rekenrente voor bepaalde verzekeringen in. De maatregel verkleinde de risico's voor verzekeraars die daardoor minder eigen risicobescherming nodig hadden. Delta Lloyd was volgens DNB vooraf vertrouwelijk ingelicht over de stap van de centrale bank. Het bedrijf verkocht een week voordat de nieuwe rekenrente inging een aantal risicodekkende financiële producten. De verzekeraar haalde er volgens DNB 21,6 miljoen euro mee op.

De centrale bank meent dat Delta Lloyd handelde op basis van vertrouwelijke informatie om daarmee voordeel te behalen. De miljoenen werden onterecht verkregen en moeten daarom worden ingeleverd. Ook krijgt het bedrijf daarbovenop een boete van 1,2 miljoen.

De verzekeraar weerspreekt de beschuldigingen en stapt naar de rechter. Delta Lloyd wijst erop dat de renterisico's al voorafgaand aan de DNB-maatregel aan het dalen waren, waardoor het bedrijf sowieso tot een afbouw van de risicobescherming zou zijn overgaan.

'Wij kunnen de zienswijze van DNB niet rijmen met de feiten zoals wij die hebben geconstateerd', aldus president-commissaris Jean Frijns. 'Daarom kiezen wij ervoor deze juridische stappen te nemen, want alleen zo kunnen wij een onafhankelijk oordeel over dit verschil van inzicht krijgen.'

DNB eist het vertrek van Delta Lloyd-cfo Emiel Roozen.Beeld anp
CFO Emiel Roozen, financieel topman van Delta LloydBeeld anp

'Disproportionele consequenties'

Volgens Frijns verbindt DNB 'disproportionele consequenties' aan de uitkomsten van zijn onderzoek. Hij benadrukte er alle vertrouwen in te hebben dat Delta Lloyd de rechtszaak kan winnen, wat ervoor moet zorgen dat Roozen zijn baan ook na 1 januari 2016 mag houden. 'Zijn integriteit staat niet ter discussie', aldus de commissaris.

Delta Lloyd besloot wel de kritiek van DNB op zijn risicobeleid ter harte te nemen. Het risicomanagement wordt volgens Frijns 'op alle niveaus' in het bedrijf aangepakt, inclusief de raad van bestuur. Die wordt uitgebreid met een risicodirecteur. De president-commissaris gaf desgevraagd aan dat het risicomanagement momenteel niet slecht is, maar dat er verbeteringen mogelijk zijn bij de 'implementatie van procedures'.

DNB bevestigde vanochtend de maatregelen tegen Delta Lloyd 'naar aanleiding van onderzoek naar de bedrijsvoering, nadat Delta Lloyd op basis van vertrouwelijke informatie transacties heeft uitgevoerd waarbij financieel voordeel is behaald'. DNB laat weten dat de verzekeraar hiertegen in beroep kan gaan, wat dus ook is gebeurd. Daarom maakt DNB het boetebesluit nog niet openbaar, een rechter moet eerst oordelen dat publicatie toelaatbaar is. Een toelichting op de 'aanwijzing tot heenzending' van CFO Roozen geeft de centrale bank niet 'omdat DNB over individuele bestuurders geen mededelingen kan doen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden