Delta Lloyd daagt Aviva voor rechter

Delta Lloyd schakelt de rechter in om zijn Britse eigenaar Aviva van het lijf te houden. Dat heeft de verzekeraar woensdag bekendgemaakt....

Van onze verslaggever Geert Dekker

Volgens de nieuwe Nederlandse regels voor ondernemingsbestuur (ingegaan oktober 2004) kunnen commissarissen alleen worden benoemd met instemming van de meerderheid van de aandeelhouders. Bij Delta Lloyd konden – zoals bij veel bedrijven – de commissarissen altijd hun eigen vervangers aandragen, zonder toestemming van de vergadering van aandeelhouders.

Aviva en Delta Lloyd hebben daarover sinds anderhalf jaar een conflict en de advocaten van beide partijen zijn er niet uitgekomen. Woensdag maakte Delta Lloyd bekend zijn grootaandeelhouder te dagvaarden voor de Amsterdamse rechtbank.

Delta Lloyd zegt dat er uitzonderingen mogelijk zijn in de nieuwe wet, maar dan moeten wel de statuten van het bedrijf worden aangepast. En daarvoor is de toestemming van de aandeelhouders nodig.

Aviva weigert die toestemming. Volgens een woordvoerster is de Britse groep – de grootste verzekeraar van het Verenigd Koninkrijk – helemaal niet uit op meer controle, maar wil Aviva alleen maar dat Delta Lloyd zich conformeert aan de Nederlandse wet. ‘Over de prestaties van Delta Lloyd zijn we heel tevreden.’ Een woordvoerder van Delta Lloyd zegt dat er geen reden is te tornen aan oude afspraken. ‘De vrees bestaat dat Aviva meer invloed wil op de dagelijkse gang van zaken. Maar wij hechten sterk aan onze onafhankelijke positie.’

De afspraken waar Delta Lloyd naar verwijst, stammen uit 1973, toen de verzekeraar werd gekocht door Commercial Union, nu onderdeel van Aviva.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden