Dell heeft nu ook al ruzie met de SEC

Dell, de grootste computerbouwer en -verkoper ter wereld, is niet in staat zijn meest recente financiële verslag op tijd in te leveren bij de Securities and Exchange Commission (SEC), de beurswaakhond in de Verenigde Staten....

Van onze verslaggever

Dell kan zijn cijfers over het tweede kwartaal nog niet inleveren omdat het bedrijf nog antwoord moet geven op een reeks vragen die de SEC eerder aan de computerfabrikant stelde. Dell zou eigenlijk op 13 september een analistenconferentie houden over de kwartaalcijfers.

Onlangs begon de toezichthouder een onderzoek naar malversaties in de boekhouding van Dell. De SEC heeft interne documenten opgevraagd die teruggaan tot 2002, en zet vraagtekens bij de manier waarop Dell inkomsten uit computerverkopen in de boeken heeft opgenomen.

Dell werd uit het niets een van de succesvolste computerbedrijven ter wereld en drijft op de (online) verkoop van voordelige computers, laptops en computeraccessoires. De ster van Dell is echter aan het verbleken na twee opeenvolgende winstwaarschuwingen en een uit de hand gelopen affaire met brandgevaarlijke batterijen van laptops van het bedrijf.

Dell maakte in augustus bekend dat het ruim vier miljoen batterijen terugriep vanwege explosiegevaar. Drie dagen daarna werd bekend dat het bedrijf vijftig miljoen dollar extra uittrekt voor het verbeteren van de helpdesk van het bedrijf in de VS. De Amerikaanse klanten die Dell groot maakten, morden de afgelopen jaren steeds harder over de achterblijvende service.

Door alle ophef is 2006 een rampjaar voor beleggers in Dell. Terwijl de koers van Hewlett-Packard, de nummer 2 op de wereldwijde pc-markt, sinds begin dit jaar met ruim een kwart is gestegen, noteert Dell stevige verliezen. Het aandeel Dell daalde tussen 1 januari en afgelopen weekend 28 procent in waarde. De problemen met de SEC gooiden maandag olie op het vuur. Het aandeel verloor 2 procent en sloot op 21,18 dollar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden