Delft Instruments in het nauw door verlies

Het grote verlies van vorig jaar heeft Delft Instruments diep in de problemen gebracht, zo bleek donderdag bij de presentatie van het jaarverslag....

Het eigen vermogen is hard gedaald door het verlies van 43,7 miljoen gulden - grotendeels het gevolg van een reorganisatielast van 37,7 miljoen. Hierdoor bedraagt het nog geen 24 procent van het balanstotaal, ver beneden de maatstaf van de banken. Dit percentage moet volgend jaar weer 35 bedragen.

Volgens financieel directeur M. Dekker heeft Delft Instruments zelf maatregelen genomen. 'We zijn met de banken in gesprek, maar het is onze eigen intentie om de schuld terug te brengen.'

De banken - waaronder de huisbankiers ABN Amro, ING en Fortis - stellen eisen: 'Ons aansprakelijk vermogen is nu 30 procent en de banken willen dat dat hoger wordt.' Dekker verwacht de gesprekken met de banken binnen twee maanden af te ronden.

Delft Instruments zal minder nieuwe leningen aangaan en zijn hoofdkantoor verkopen. Die verkoop zal naar verwachting enkele miljoenen opleveren, aldus Dekker. Hij verwacht dat Delft dit jaar weer winst zal maken.

Delft Instruments kwam vorig jaar diep in de rode cijfers doordat orders in het vierde kwartaal uitbleven en door een reorganisatie die 120 banen kost.

Op de effectenbeurs werd aanvankelijk laconiek gereageerd op de beloftes van Delft. 'Dat hebben ze in negen van de afgelopen tien jaar gezegd', aldus een handelaar. Uiteindelijk sloten de aandelen 40 cent hoger op 9,50 euro.

Het bedrijf uit Delft werd in 1992 veroordeeld tot een boete van meer dan vijf miljoen gulden voor het leveren van nachtkijkers aan Irak. De defensie-divisie wordt nu grotendeels afgebouwd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden