Delen wrak in 2009 verongelukte Airbus Air France gevonden

Franse onderzoekers hebben delen van het vliegtuig van Air France gevonden dat op 1 juni 2009 in de Atlantische Oceaan stortte. Zij hopen de zwarte dozen van het toestel te vinden, zo heeft het Franse Bureau voor Onderzoek en Analyse (BEA) zondag meegedeeld.

ANP
Al in juni 2009 werden enkele stukken van het vliegtuig gevonden. Beeld afp
Al in juni 2009 werden enkele stukken van het vliegtuig gevonden.Beeld afp

Onderzoekers van BEA stelden vast dat het om brokstukken van het verongelukte toestel ging. De Airbus A330-203 was bijna twee jaar geleden onderweg van Rio de Janeiro naar Parijs. Alle 228 inzittenden kwamen om door het ongeval met vlucht AF 447.

Goed nieuws
De onderzoekers aan boord van het Amerikaanse schip de Alucia lokaliseerden de afgelopen 24 uur delen van het vliegtuig. Ze maakten bij de zoektocht gebruik van drie op afstand bestuurbare duikrobots. 'Dit is zeer goed nieuws, omdat het de hoop met zich meebrengt dat we eindelijk wat informatie zullen krijgen over de oorzaak voor dit ongeval, die tot op de dag van vandaag onbekend is', reageerde Air France-KLM-topman Pierre Henri Gourgeon.

Het gebied waar de brokstukken zijn aangetroffen is volgens BEA-directeur Jean-Paul Troadec niet erg uitgestrekt. Hij meldde de vondst van motoren en delen van de vleugels. De meest recente speurtocht naar brokstukken en de zwarte dozen begon op vrijdag 25 maart.

Drie zoekoperaties
In de afgelopen twee jaar werden drie zoekoperaties georganiseerd. Er zijn stoffelijke overschotten en brokstukken gevonden, maar van de zwarte dozen ontbreekt nog altijd elk spoor. Deze apparaten, die onder meer de gesprekken in de cockpit en overige vluchtgegevens registeren, kunnen opheldering geven over de oorzaak van het ongeval. Ten tijde van het incident was er sprake van noodweer boven de Atlantische Oceaan, ongeveer ter hoogte van de evenaar.

In Frankrijk besloten rechters vorige maand dat er onderzoeken komen naar Air France en Airbus in verband met de crash van het vliegtuig. Het onderzoek moet uitwijzen of bij het ongeval sprake is geweest van doodslag.

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden