Dekkingsgraad pensioenfondsen gedaald

De financiële positie van de Nederlandse pensioenfondsen is vorige maand iets verslechterd. De gemiddelde dekkingsgraad van de fondsen bedroeg eind december 108 procent, een procentpunt lager dan eind november.

Gepensioneerde demonstranten in Athene, tegen pensioenbonusschandalen aldaar. Beeld epa
Gepensioneerde demonstranten in Athene, tegen pensioenbonusschandalen aldaar.Beeld epa

Dit meldde onderzoeksbureau Aon Hewitt vandaag. De dekkingsgraad geeft aan in hoeverre een fonds aan zijn verplichtingen kan voldoen. In december stegen deze verplichtingen door de bank genomen net iets meer in waarde, dan door positieve rendementen op beleggingen kon worden gecompenseerd.

Met ingang van het nieuwe jaar zijn nieuwe regels van kracht over hoe de dekkingsgraad moet worden vastgesteld. Daardoor zakte de gemiddelde dekkingsgraad op 1 januari in één keer naar 103 procent.

Gemiddelde dekkingsgraad
Aon wijst erop dat de graadmeter daarmee eigenlijk onder het wettelijk vereiste minimum ligt, van circa 104,3 procent. Toch betekent dit niet automatisch dat er fondsen moeten gaan korten. Volgens de nieuwe regels moet voortaan worden gekeken naar de gemiddelde dekkingsgraad over de laatste twaalf maanden. Deze staat per eind december op 110 procent.

De gemiddelde dekkingsgraad vertoonde afgelopen jaar grote schommelingen. Tussen januari en augustus steeg de dekkingsgraad van 109 procent tot 112 procent. Daarna zakte deze tot een dieptepunt van 107 procent in oktober, om vervolgens weer iets te stijgen en dalen.

Het idee achter de nieuwe pensioenregels is dat de graadmeter waar voortaan naar moet worden gekeken, stabieler is. Pensioenfondsen mogen ook minder snel indexeren. Maar daar staat tegenover dat ze kortingsmaatregelen mogen uitsmeren over een langere periode.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden