Defensie moet vele miljoenen guldens extra bezuinigen

De bezuinigingen van Paars II op Defensie vallen veel hoger uit dan de 375 miljoen gulden per jaar die in het regeerakkoord is afgesproken....

Van onze verslaggever

Ewoud Nysingh

DEN HAAG

Defensie moet dan stevig gaan betalen voor militairen die de dienst hebben verlaten. Volgens bronnen bij het kabinet zal Defensie 30 miljoen gulden meer moeten bezuinigen in 2000, 60 miljoen in 2001 en 90 miljoen in 2002.

Bij zijn afscheid van Defensie, enkele weken geleden, heeft oud-minister Voorhoeve er al op gewezen dat het niet bij de jaarlijkse bezuiniging van 375 miljoen gulden zal blijven. Hij zei toen dat de algemene bezuiniging op diensteinderegelingen, tegemoetkomingen in ziektekosten en de individuele loonstijging in het jaar 2002 zal oplopen tot ongeveer 150 miljoen gulden bovenop de jaarlijkse besparing. Dát bedrag is veel te hoog, aldus de bronnen bij het kabinet. Maar zeker zou zijn dat Defensie in 2002 465 miljoen minder mag uitgeven.

Intussen is besloten dat de 375 miljoen die Defensie in 1998 en ook in 1999 moet besparen, bij elkaar worden gesprokkeld door te snijden in al lopende moderniseringen van defensiematerieel.

Over twee jaar moet minister De Grave met een nieuwe defensienota komen. Op het ministerie leefde de hoop dat de bezuinigingsmaatregelen kunnen worden teruggedraaid. Maar daar zal niets van terechtkomen, gezien de extra aanslagen. De Grave zal harde maatregelen moeten nemen zoals het staken van de aankoop van nieuw materieel. En mogelijk moeten opnieuw duizenden militairen en burgers worden ontslagen.

Defensie kan overigens nog meer financiële problemen verwachten. Want in de aanpak van het millenniumprobleem heeft het ministerie een forse achterstand opgelopen. Minister De Grave is er door zijn ambtenaren op gewezen dat 8037 'vitale projecten' van Defensie, zoals computers van wapensystemen, een millenniumprobleem hebben. Bij slechts 16 procent 'is een begin gemaakt met de oplossing', schrijven de ambtenaren. En 'er bestaat nog onvoldoende inzicht' in wat het allemaal gaat kosten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden