Defensie draait op voor reparatie van AOW-gat

Het ministerie van Defensie moet meer geld uittrekken voor zo'n vierduizend burgerambtenaren die met een AOW-gat zitten.

Dion Mebius
De Nederlandse minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert. Beeld anp
De Nederlandse minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert.Beeld anp

Volgens de Centrale Raad van Beroep (CRvB) maakt het ministerie zich schuldig aan leeftijdsdiscriminatie bij het stopzetten van de wachtgelduitkering van gewezen medewerkers op de leeftijd van 65 jaar en is de compensatie die het biedt niet afdoende.

Tot dat oordeel kwam de hoogste bestuursrechter op het gebied van ambtenarenzaken maandag. De rechtszaak was aangespannen door twintig voormalige Defensie-medewerkers die in een eerder stadium boventallig waren verklaard. Vanwege hun hoge leeftijd hadden zij recht op een wachtgeldregeling tot zij de pensioengerechtigde leeftijd van 65 zouden bereiken. Maar doordat het kabinet de AOW-leeftijd heeft opgeschoven, zitten ongeveer 4.000 van deze oud-ambtenaren met een inkomensgat. Vanaf hun 65ste verliezen ze wel het wachtgeld, maar krijgen ze nog geen AOW-uitkering.

Het kabinet kwam vorig jaar met een aanvullende regeling. Gewezen personeel met een AOW-gat kan - ook met terugwerkende kracht - aanspraak maken op een maandelijkse tegemoetkoming. Een doekje voor het bloeden, zo oordeelden de vakbonden. Want het maandelijkse totaalbedrag dat zij krijgen is nog altijd een stuk lager dan de AOW-uitkering zou zijn geweest.

De CRvB geeft de klagers gelijk. De regeling is een te grote inbreuk op de belofte dat het wachtgeld op het pensioen zou aansluiten. De oud-ambtenaren hebben een 'gerechtvaardigde aanspraak' omdat het schenden van deze belofte tot een groot verlies aan inkomsten leidt.

Oordeel Centrale Raad van Beroep

Lees hier het oordeel van de Centrale Raad van Beroep over het AOW-gat.

De suggestie van minister Hennis-Plasschaert om het pensioen al op 65-jarige leeftijd te laten ingaan, wijst de CRvB van de hand. Van de betrokkenen kan niet worden gevraagd dat zij gebruik maken van deze mogelijkheid, luidt het vonnis. 'Dit zou voor hen voor de rest van hun leven een lager bedrag aan ouderdomspensioen meebrengen.'

De rechter laat het aan de minister om een oplossing te bedenken. Mogelijk opteert zij voor een nieuwe, ruimere regeling, of stemt zij in met de wens van de vakbonden om het wachtgeld door te trekken tot het pensioen.

Want dat laatste zien de oud-burgerambtenaren natuurlijk het liefst, aldus Jean Debie. De voorzichtig opgetogen voorzitter van de Vakbond voor Burger en Militair Defensiepersoneel houdt niettemin nog even een slag om de arm. 'De betrokkenen krijgen in ieder geval een hogere uitkering dan ze nu krijgen. Maar of de onzekerheid van onze leden helemaal wordt weggenomen, hangt heel sterk af van het besluit van de minister.' Mocht het nog op te stellen plan weer tegenvallen, dan sluit Debie een nieuwe gang naar de rechter niet uit.

Bij Defensie is de uitspraak intussen als een verrassing ontvangen. Volgens een zegsman was men er op het ministerie van overtuigd dat er geen sprake is van leeftijdsdiscriminatie. 'Anders begin je zo'n zaak niet.' De komende tijd zal het vonnis op het ministerie worden geanalyseerd. Hoe lang de oplossing op zich laat wachten, durft hij nog niet te zeggen. 'Dat hangt ook af van nader overleg met de bonden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden