Deeltijd-WW, omscholingsbonus en jeugdwerkloosheid

DEN HAAG (ANP) - Minister Piet Hein Donner en staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken presenteren woensdag hun arbeidsmarktpakket. Daarin wordt voor 2009 en 2010 in totaal 220 miljoen euro extra uitgetrokken om de oplopende jeugdwerkloosheid te bestrijden. Verder moet onder meer met deeltijd-WW en omscholingsbonussen massale werkloosheid worden voorkomen.

De top van het kabinet bereikte in de nacht van dinsdag op woensdag een sociaal akkoord met werkgevers en de vakbeweging over de aanpak van de crisis. Klijnsma moet de komende maand nog wel een plan van aanpak maken met sociale partners en collega-bewindslieden in de strijd tegen jeugdwerkloosheid. Daarvoor is dit jaar 100 miljoen euro beschikbaar en volgend jaar 120 miljoen euro.

Verder krijgen werkgevers steun om te voorkomen dat veel mensen op straat komen te staan. Veel bedrijven kampen nu met overtollig personeel, maar bijvoorbeeld de zorg, onderwijs en defensie zijn juist naarstig op zoek naar geschikte werknemers. Ook dreigt straks als de markt weer aantrekt en de vergrijzing toeneemt een personeelstekort.

Stimuleren

Om werkgevers te stimuleren hun met ontslag bedreigde werknemers om te scholen voor bijvoorbeeld een beroep in de zorg, wil het kabinet de kosten hiervan voor de helft vergoeden in de vorm van een omscholingsbonus. Deze vergoeding kan maximaal 2500 euro bedragen.

Verder zet Donner de plannen door om de oude regeling voor werktijdverkorting te vervangen met deeltijd-WW. Daarmee kunnen bedrijven met behulp van een WW-uitkering hun personeel tijdelijk minder laten werken, net zoals met werktijdverkorting, om ze door de economische dip te helpen.

Daar waar bedrijven minimaal een omzetdaling van 30 procent moesten hebben om in aanmerking te komen voor werktijdverkorting, geldt deze strenge eis voor deeltijd-WW niet. Donner wil wel dat werkgevers een vergoeding betalen als ze na maximaal een jaar deeltijd-WW alsnog personeel ontslaan. Zo moet voorkomen worden dat personeel via deeltijd-WW snel en goedkoop wordt gedumpt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden