Deel van werknemers dreigt boot te missen op de arbeidsmarkt

Werkgevers stellen steeds hogere eisen aan hun werknemers. Een grote groep dreigt daardoor de boot te missen, omdat zij het niveau niet meer aankunnen....

Rens de Groot, voorzitter van de raad van bestuur van CWI, vreest een ‘valwind’. De top van de werknemers is goed opgeleid en kan mee met de nieuwste ontwikkelen. Daarachter volgt een grote middengroep die dat niet lukt en moet afhaken.

Tijdens de presentatie van de arbeidsmarktprognose 2008-2013 van het CWI, donderdag in Amsterdam, hamerde De Groot erop dat werkgevers hun werknemers regelmatig testen: wat kunnen ze, en wat willen ze? ‘Dat is heel belangrijk’, aldus De Groot. ‘Uit testen die wij hebben gehouden, blijkt dat veel mensen verborgen talenten hebben; ze zijn ooit aan een baan begonnen, en daarin blijven hangen. Ouderen die werk zoeken, gaan vaak een heel andere richting op.’

De werkloosheid in Nederland is historisch laag en kan nog blijven dalen, doordat het aantal banen sneller toeneemt dan de beroepsbevolking groeit. Eind dit jaar zijn naar verwachting 407 duizend mensen op zoek naar werk, in 2009 daalt dat verder naar 374 duizend. Dat is het niveau van begin jaren tachtig van de vorige eeuw. In 2004 waren er nog bijna 700 duizend werklozen.

Het CWI wijst erop dat de positie van langdurig werklozen zorgelijk is. Eind volgend jaar is 60 procent van de werklozen al minstens een jaar zonder baan.

In 2008 en 2009 stijgt de beroepsbevolking met bijna 100 duiend, vooral doordat meer vrouwen (langer) gaan werken, en doordat 55-plussers langer doorwerken of weer aan de slag gaan. De jaren erna wordt dat minder. In 2011 zal de beroepsbevolking voor het eerst kleiner worden.

Het aantal vacatures is enorm. Dat komt niet doordat er zo veel banen bijkomen, maar vooral doordat mensen vaak van baan veranderen. Daardoor verwacht het CWI één miljoen vacatures, oplopend naar 1,6 miljoen in 2013.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden