Deel Griekse schuld mogelijk kwijtgescholden

Griekenland krijgt een deel van zijn schulden mogelijk kwijtgescholden of mag langer over de terugbetaling doen. Het zijn tegemoetkomingen waarover de landen van de eurozone in besloten kring nadenken om Griekenland te helpen.

ANP
null Beeld reuters
Beeld reuters

'Meerdere scenario's zijn denkbaar', stelde minister Jan Kees de Jager (Financiën) maandag in Brussel, waar hij met zijn collega's overlegt over de Europese schuldencrisis. De Jager benadrukte dat een sanering van de Griekse schulden nu nog niet aan de orde is. 'Ik sluit niets uit voor de toekomst.'

Meer stappen
De bewindsman wil de druk op de regering in Athene zo opvoeren dat het land weer kredietwaardig wordt. 'De druk moet maximaal zijn. Griekenland moet meer stappen nemen', aldus De Jager. De Grieken moeten concurrerender worden en ze zijn nog nauwelijks begonnen met de aangekondigde privatiseringen. Hij vergeleek het Griekse staatseigendom met dat in communistische landen.

'Griekenland moet zich aan zijn afspraken houden', aldus de bewindsman, verwijzend naar de voorwaarden voor de financiële injectie van 110 miljard euro die de Grieken vorig jaar kregen. Hij erkende dat het bij de bezuinigingen en hervormingen om uiterst pijnlijke maatregelen gaat die veel Grieken in hun eigen zak voelen, bijvoorbeeld door een verdere verlaging van het salaris.

Vakbonden
Maar De Jager vindt dat bijvoorbeeld de vakbonden moeten slikken dat de Grieken op korte termijn minder geld in handen krijgen. Het leidt tot meer werkgelegenheid en een betere concurrentiepositie, en dat is in het belang van iedereen, aldus De Jager.

Het Europese Verbond van Vakverenigingen waarschuwde eerder maandag voor keiharde ingrepen. 'Onze collega's in Griekenland verdienen net als wij een behoorlijk loon voor het werk dat ze doen', aldus FNV-voorzitter Agnes Jongerius.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden