December blijkt goede maand voor huizenverkopers

De gemiddelde prijs van een eengezinswoning is in december met 0,5 procent gestegen naar 219 duizend euro. Over het hele jaar kwam de stijging uit op 4,8 procent....

De gemiddelde prijs van een appartement daalde in december met 1,3 procent naar 150 duizend euro. Over het hele jaar steeg de prijs nog met 4,9 procent. Deze getallen zijn ongeveer gelijk aan de cijfers die de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) eerder bekend maakte.

De stijging van de huizenprijs is wel beduidend lager dan de afgelopen jaren. In 2000 stegen de huizenprijzen nog met 20 procent en in 2001 met gemiddeld 10 procent. In 1997 kostte een eensgezinswoning 40 procent en een appartement ruim 42 procent minder dan nu.

Het Kadaster berekent het gemiddelde op basis van alle transacties, terwijl de NVM bij 60 procent van alle huizenverkopen betrokken is. Het Kadaster registreert de transacties wel later, ongeveer twee maanden nadat de koop is gesloten.

Het aantal transacties is in december opvallend gestegen. In totaal verwisselden ruim 21 duizend woningen van eigenaar. Dat is het hoogste aantal van de afgelopen twee jaar. Over het hele jaar steeg het aantal transacties met 1,3 procent ten opzichte van 2001.

Dat de huizenprijzen toch weer stijgen komt waarschijnlijk door de voortdurende daling van de hypotheekrente. Inmiddels rekenen de meeste banken een rente van 4,7 procent. Dat is historisch laag. In 1994 bedroeg de hypotheekrente nog bijna 8 procent. Sindsdien is de rente gestaag gedaald. Hierdoor zijn de duurdere huizen nog steeds betaalbaar.

De hypotheekrente is direct gekoppeld aan de rente op obligaties. Die wordt weer bepaald door het internationale investeringsklimaat. In de huidige onzekere tijden neemt de vraag naar veilige beleggingen zoals staatsobligaties toe, waardoor de rente daalt. Als de vraag naar obligaties onder investeerders weer afneemt of het aanbod door overheden stijgt - bijvoorbeeld omdat er een financieringstekort is -, zal de rente op obligaties en daarmee de hypotheekrente omhoog gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.