'Debat niet beslissend voor toekomst Schiphol'

Het maatschappelijk debat over de luchtvaart dat vandaag begint is niet alleen bepalend voor de toekomst van Schiphol. Het kabinet weegt de uitkomsten van het debat mee in zijn besluitvorming, maar zal ook de resultaten van nader onderzoek naar de positie van Schiphol en de luchtvaart laten meetellen....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Jorritsma maakte duidelijk dat VVD-leider Bolkestein zijn zin krijgt. Bolkestein drong maandag aan op snelle besluitvorming in het kabinet. Jorritsma: 'Het kabinet neemt voor de verkiezingen een besluit over de toekomst van Schiphol. Wij maken alles klaar voor afhandeling in de formatie. Alleen het in gang zetten van de formele procedures laten we over aan het volgende kabinet.'

Jorritsma was door CDA'er Reitsma naar de Kamer gehaald om duidelijkheid te geven over de procedure rond de eventuele uitbreiding van Schiphol.

Volgens de minister wil het kabinet een open discussie voeren met de samenleving, zonder dictaat vooraf. 'Dat kan goed in vier maanden tijd.'

Na het maatschappelijk debat, onder regie van de ministeries van Verkeer en Waterstaat, VROM en Economische Zaken, neemt het kabinet een besluit.

De ministers hopen dat de nut- en noodzaakdiscussie leidt tot snellere besluitvorming dan in een normale inspraakprocedure.

'We zullen dat heel precies in de gaten houden. Als blijkt dat deze procedure niet tot versnelling leidt, moeten we er nog eens goed over nadenken', zei minister Jorritsma gisteren.

De nut- en noodzaakdiscussie betrekt de burgers al in het eerste stadium bij de besluitvorming over grote projecten. Het kabinet hoopt dat dit leidt tot minder bezwaren als in een later stadium de Planologische Kernbeslissing PKB wordt behandeld.

Volgens Jorritsma is het kabinet niet uit op vertraging over de besluitvorming rond Schiphol. 'Als de Kamer dat wenst, kunnen de besluiten snel worden genomen. Maar ik denk dat het ook in het belang van het CDA is als Schiphol onderdeel wordt van de verkiezingsstrijd in 1998.'

Pagina 9: Commentaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden