Deadline overnamepoging TenCate nadert

Investeringsmaatschappij Gilde en de directie van Koninklijke TenCate maken donderdagochtend vóór het openen van de beurshandel bekend of zich woensdag voldoende aandeelhouders hebben uitgesproken voor het plan om de onderneming van de beurs te halen.

De fabriek van TenCate in Nijverdal. De directie en investeringsmaatschappij Gilde willen het bedrijf van de beurs halen. 95 procent van de aandeelhouders moet daarmee instemmen. Beeld anp
De fabriek van TenCate in Nijverdal. De directie en investeringsmaatschappij Gilde willen het bedrijf van de beurs halen. 95 procent van de aandeelhouders moet daarmee instemmen.Beeld anp

Aandeelhouders konden zich tot woensdagnamiddag melden voor een bod van 24,60 euro per aandeel, dat volgens een groep dissidente beleggers te laag zou zijn.

Wanneer minder dan 95 procent van de aandeelhouders hun stukken voor verkoop hebben aangemeld, gaat het overnameplan van Gilde een nieuwe fase in. Als minder dan tweederde van de aandelen is aangemeld, lijkt de overnamepoging mislukt.

Naarmate de deadline van woensdag naderde lieten ontevreden aandeelhouders die samen ongeveer 15 procent van het bedrijf in handen hebben, steeds luider van zich horen. Ze willen een hoger bod van opkoopfonds Gilde Buy Out Partners en wijzen er onder meer op dat de twee andere opkoopfondsen, HAL en Waterland, van de onderhandelingstafel zouden zijn geweerd.

Beleggersvereniging VEB stelde vragen bij de dubbele petten die sommige bestuursleden lijken te dragen. Zo blijkt directielid Egbert ten Cate volgens het biedingsbericht te gaan participeren in het aandelenkapitaal van Gilde.

Afgelopen juli maakten Gilde en TenCate het voornemen bekend om de fabrikant van kunstvezelproducten voor 675 miljoen euro over te nemen en van de beurs te halen. Gilde Buy Out Partners beloofde het bedrijf drie jaar lang niet op te splitsen of banen te schrappen, maar voor de periode daarna zijn er geen garanties.

'Geen reorganisatie'

TenCate leed vorig jaar een nettoverlies van 46 miljoen euro op een omzet van 1,04 miljard. Het bedrijf heeft een schuld van 235 miljoen euro. Wel groeide de omzet vorig jaar en dit jaar met 4 procent.

TenCate heeft wereldwijd 4.345 werknemers in dienst. Het maakt onder meer kunstgras en beschermende weefsels voor militair gebruik, zoals voertuigbepantsering voor het Amerikaanse leger.

De investeerdersgroep en TenCate benadrukten dat de voorgenomen verkoop geen vijandelijke overname is. In de toegezegde periode van drie jaar blijft het bedrijf in de huidige vorm bestaan en blijven het hoofdkwartier en het management in Almelo. 'Er komt geen reorganisatie of herstructurering met een significant verlies van banen, in geen enkel land waar TenCate actief is', aldus een gezamenlijke verklaring.

Volgens het Financieele Dagblad komen investeerders en TenCate waarschijnlijk terecht in het 'Univar-scenario', dat genoemd is naar de overname van chemicaliëndistributeur Univar. Ook dat kwam in 2007 terecht in een overnamegevecht met een kleine groep halsstarrige aandeelhouders. De patstelling veranderde na het dreigement van de investeerders dat de overname zou worden afblazen, waarbij de aandeelhouders financieel veel slechter uit zouden zijn. Uiteindelijk bleek 97 procent van de beleggers toen vóór overname.

Het bod van Gilde wordt gesteund door de directie en commissarissen van TenCate en enkele grootaandeelhouders. Zij hebben samen ongeveer 16 procent van het aandelenkapitaal in handen. Rabobank en NIBC Bank noemden het bod, 4,60 euro boven de toenmalige koers, fair.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden