Winnaar & Verliezer Wopke Hoekstra en Menno Snel

De winnaar & verliezer van de week: Wopke Hoekstra heeft heldenrol, Menno Snel is de schlemiel

Minister van Financiën Wopke Hoekstra Beeld ANP

WinnaarWopke Hoekstra, minister van Financiën, pakt impopulaire banken aan

Hij mocht deze week een thuiswedstrijd spelen bij Goedemorgen Nederland. Minister Wopke Hoekstra (44) van Financiën is zich aan het opwarmen voor de leiderschapsstrijd bij het CDA voor de volgende verkiezingen. En het is niet ondenkbaar dat het premierschap dan in het verschiet ligt, want in het gefragmenteerde politieke landschap waarbij alle partijen inmiddels allemaal even klein zijn, kan eenieder als sterkste uit de bus komen.

Minister van Financiën is bijna altijd de mooiste baan in het kabinet. Hij gaat over de macro-economie waar niemand zich echt een buil aan kan vallen, en let erop dat er evenveel geld binnenkomt als er uitgaat. Het spaarzame electoraat houdt daar wel van. Daarnaast mag Hoekstra de impopulaire banken de les lezen vanwege witwassen. Ze moeten nu duizenden mensen aannemen – net nadat ze er duizenden hadden uitgegooid – om één voor één de rekeningen van hun klanten te controleren. Hij neemt het hiermee op tegen de grote criminelen.

En Hoekstra verplicht de banken ondanks alle plofkraken binnen vijf kilometer van de burgers een geldautomaat open te houden. Hij probeert ook beloftes van de banken los te krijgen over het voorkomen van negatieve rentes. Het is een mooie heldenrol. En bij alle echte lastige dossiers op het ministerie van Financiën is er een staatssecretaris die de klappen opvangt.

Staatssecretaris van Financiën Menno Snel. Beeld ANP

Verliezer: Menno Snel, staatssecretaris van Financiën, is de kop van jut van het ganse volk

Staatssecretaris Menno Snel (49) van Financiën moet deze week veel teruggedacht hebben aan zijn mooie tijd bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Van 2011 tot 2017 was hij bewindvoerder in Washington, waar hij op steenworp afstand van het Witte Huis kantoor hield. Washington heeft een prettig woon- en werkklimaat. Twee keer per jaar – tijdens de vergaderingen van het IMF en de Wereldbank – trad hij met wijze woorden naar buiten. Daarna kon hij weer lekker in de schaduw opereren. Als er al iets fout ging, wist niemand dat, want de journalisten in de Amerikaanse hoofdstad hebben wel wat anders te doen dan zich druk maken over de besognes van het IMF.

Toen hij terugkeerde uit Washington omdat zijn termijn afliep, vond hij meteen een ander gerieflijk baantje in de schaduw: directeur van de NWZ Bank die kredieten verleent aan de waterhuishouding in Nederland. Maar blijkbaar had hij toch een hogere ambitie. D66’er Wouter Koolmees zag wel een politicus in hem. Snel werd lid gemaakt en mocht staatssecretaris worden, zodat hij voor één keer in de schijnwerpers zou staan. En nu loopt hij spitsroeden, niet alleen in de Tweede Kamer en in de media maar ook bij het volk op de publieke tribune. Als het 1672 was geweest, zou hij samen met de gebroeders De Witt publiekelijk zijn gelyncht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden