De winnaar & verliezer van de week: Van Houten wil blijven, Meijer moet alweer weg

Beeld ANP

Na twee jaar alweer pootje gelicht

Het grote voordeel van familiebedrijven ten opzichte van beursbedrijven, is dat ze niet bij de eerste de beste tegenvaller in paniek hoeven te raken. Zij kunnen naar de lange termijn kijken, omdat ze niet ieder kwartaal bij aandeelhouders van buiten te biecht hoeven. Maar dat geldt niet voor Blokker. Daar zagen de familie-aandeelhouders continu de poten onder de stoel van de topman weg. Deze week moest Casper Meijer het veld ruimen, omdat hij ruzie heeft gekregen met de eigenaren: Ab Blokker en Els Blokker, de weduwe van Jaap.

Onduidelijk is wat hij precies verkeerd heeft gedaan. De verlangde reorganisatie is in gang gezet: de andere ketens (Xenos, Bart Smit, Leen Bakker) gingen eruit en de minst renderende Blokker-zaken werden gesloten. Sindsdien gaat het op alle fronten beter, zo erkennen ook de eigenaren. Toch zijn ze ontevreden. Eerder werden bij het concern al neef Ronald Palmer, Jack Peters, Theo de Kool en Rob van Heesen na korte tijd pootje gelicht. Nu mag Michael Witteveen (telg uit het voormalige modezaakimperium) proberen het spelletje Russische roulette te overleven. Hij moet Blokker weer in zijn oude luister herstellen. Maar managers kunnen niet heksen. Ook Casper Meijer heeft dat moeten onder vinden. Het winkellandschap is veranderd. Alleen weet de familie Blokker dat zelf nog niet.

Bedrijf heeft beste reputatie van Nederland

Philips is van een mammoettanker in de woelige baren veranderd in een rijnaak in rustig vaarwater. En dat is te danken aan boegbeeld Frans van Houten, de ceo die 'het nog een hele tijd wil doen'. Dat Van Houten deze week liet weten een derde termijn te ambiëren is opmerkelijk. Sinds de jaren zestig is een topman van Philips nooit langer dan tien jaar kapitein van het schip geweest.

Maar het zorgtechnologiebedrijf, zoals Philips zich tegenwoordig afficheert, heeft de wind in de zeilen. De bestellingen van ziekenhuizen voor scanners en echo-apparatuur stromen binnen. De orderportefeuille van de diagnose-divisie nam zelfs met 15 procent toe. In het eerste kwartaal steeg de omzet al met 5 procent. En ook de winstmarge op de verkochte producten is aanzienlijk verbeterd. Woensdag werd bekend dat Philips nog altijd de beste reputatie heeft onder de toonaangevende bedrijven in Nederland. Het Reputation Institute Benelux schreef dit toe aan een aan de combinatie van financiele prestaties en het beleid van Van Houten.

Er is ook geen enkele reden om van topman te wisselen, zoals Ahold en KPN onlangs wel hebben gedaan. Hoe langer de baas blijft hoe beter, want bazen die lang blijven, hebben ook een lange horizon. Behalve als ze er een compleet zootje van maken.

Als Van Houten echter tot 2022 wil blijven kan niemand daar op tegen zijn. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden