Winnaar & VerliezerPostNL versus Kas Bank

De winnaar en verliezer van deze week: Oranje boven voor PostNL, kas Bank was te kleurloos

Beeld ANP

Winnaar

Ze zegt oranje bloed in haar aderen te hebben, zoals haar collega’s van KLM blauw bloed. Ceo Herna Verhagen (52) heeft veel geklaagd over de overheidsbemoeienis waarmee PostNL te maken had, zoals de van bovenaf opgelegde tarieven en bezorgfrequentie.

Maar zonder concurrentie zijn zelfs de meest strikte regels geen probleem meer. Sinds deze week is PostNL weer monopolist bij het bezorgen van brieven en kaarten - niet van pakketjes - na de overname van Sandd. Boven op de 1,8 miljard brieven en kaarten die PostNL al bezorgde komen er nu nog 720 miljoen van Sandd. En meer volume leidt tot meer efficiency en meer winst. Verhagen heeft het niet gemakkelijk gehad in haar tijd bij PostNL, gezien de afnemende volumes door de opkomst van elektronische post. Ze kreeg kritiek op de reorganisaties en flexibilisering van de arbeidskrachten. Ze moest een dreigende overname door het Belgische Bpost zien te keren. Maar ze heeft het dankzij haar oranje bloed overleefd. En de bedoeling is dat ze zal worden herbenoemd op de volgende aandeelhoudersvergadering. Haar hele leven werkt ze al bij PostNL. Nog altijd is ze een van de weinige topvrouwen in Nederland. Maar dat betekent niet dat ze haar organisatie gaat bemoederen. Zo lang Verhagen er zit wordt het geen ingeslapen monopolist. ‘Verandering is de enige continuïteit in mijn carrière’, zei ze ooit.

Sikko van Katwijk, Kas Bank.Beeld .

Verliezer

Dat de Fransen het voor het vertellen zouden kunnen krijgen bij KLM is een zaak van nationaal belang. Maar dat ze deze week ook Kas Bank overnamen was niet meer dan een voetnoot in de krant.

Toch hoort ook Kas Bank tot het Nederlandse erfgoed. De geschiedenis van de bank gaat zelfs terug tot 1806. Terwijl KLM het eeuwfeest nog moet vieren heeft Kas Bank er al meer dan twee eeuwen opzitten. Het grote verschil is dat bijna niemand weet wat Kas Bank precies doet. De bank houdt zich bezig met de bewaring en administratie van het effectenverkeer in Nederland. Ze heeft verschillende namen gehad: Kas Vereeniging en Kas-Associatie. Sinds 2002 wordt de naam Kas Bank gebruikt zodat ook internationaal iedereen weet wat ze doet.

Sikko van Katwijk (55) werkte bijna zijn hele carrière (tussendoor zat hij nog een aantal jaren bij Citibank) voor Kas Bank. Deze week moest hij bekendmaken dat Caceis, een dochter van de Franse Crédit Agricole, een overnamebod van 188 miljoen euro heeft uitgebracht. Kas Bank kan de overname niet tegenhouden omdat de koers ver is weggezakt. ‘Meewarig kijken we terug op de lange historie waarin het merk Kas Bank zich gevestigd heeft’, kon Van Katwijk in het FD slechts vaststellen. Wie een helpende hand uit Den Haag wil, moet kleur hebben. Dat miste Kas Bank.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden