Winnaar & VerliezerHoencamp en Van Dijkhuizen

De winnaar en verliezer van de week: Hoencamp draait beste kwartaal ooit, ABN-Amro topman stapt volgend jaar op

Opsteker voor Telecom-ceo, klap voor de Bank-ceo

Jeroen Hoencamp Beeld
Jeroen Hoencamp

Winnaar: Jeroen Hoencamp

Voor het eerst sinds de fusie van kabelnetwerk Ziggo — vanaf vandaag zenden ze exclusief voor de abonnees de Premier League weer uit — met mobiele aanbieder Vodafone in 2016 is er een goednieuwsshow.

In het tweede kwartaal ging de omzet omhoog en werd ook de winstverwachting naar boven bijgesteld, terwijl tot nu toe vooral winstwaarschuwingen klonken. VodafoneZiggo kreeg er in het tweede kwartaal 97 duizend klanten (17 duizend vaste internetklanten en 70 duizend mobiele klanten) bij, twee keer zo veel als de grote concurrent KPN die de omzet zag dalen. In totaal heeft VodafoneZiggo nu 1,2 miljoen abonnees tegen KPN 1,4 miljoen.

Het is een mooie opsteker voor ceo Jeroen Hoencamp die in 2017 zijn functie als ceo Vodafone UK inwisselde voor die van ceo van de nieuwe combinatie in Nederland. Hij mocht een mooi nieuw hoofdkantoor in Utrecht betrekken, maar moest er dan wel zo snel mogelijk een bedrijf van smeden. Meteen werd hij geconfronteerd met de bemoeizucht van allerlei toezichthoudende en rechtsprekende gremia die hem onder meer verplichtten zijn netwerk open te stellen voor concurrerende telecombedrijven. En de consumenten zijn wel gek op de extra diensten en data, maar willen er niet meer voor betalen. Dan is een operationele winst in één kwartaal van 433,9 miljoen euro niet gek.

Amsterdam- CEO Abn Amro (l) Kees van Dijkhuizen tijdens de persconferentie voor de jaarcijfers. foto raymond rutting / de volkskrant Beeld ©raymond rutting photography
Amsterdam- CEO Abn Amro (l) Kees van Dijkhuizen tijdens de persconferentie voor de jaarcijfers. foto raymond rutting / de volkskrantBeeld ©raymond rutting photography

Verliezer: Kees van Dijkhuizen

ABN Amro-topman Kees van Dijkhuizen (63) stapt volgend jaar op, zo maakte hij bekend in juni. En voor die tijd moet hij nog plotsklaps een augiasstal uitmesten. De bank moet van vijf miljoen particulieren onderzoeken of zij hun rekening niet misbruiken voor zaken die het daglicht niet kunnen verdragen — zeg de bijstandsontvanger die zwart poetst bij dinky’s in de omgeving en ineens 1.000 euro aan contanten op de bankrekening zet zonder dat er een lichtje gaat branden.

Dat is een pijnlijke operatie voor de bank die eigenlijk nog gewoon van de staat is. De veredelde ambtenaren van de ABN Amro doen het blijkbaar niet veel beter dan de graaiers van ING bij het opsporen van witwassers. Weliswaar hebben ze nog niet zo’n torenhoge boete gehad, maar Van Dijkhuizen vreest dat ook de ABN Amro niet aan een straf zal kunnen ontkomen. Alleen heeft hij nog geen idee hoe hoog die uitpakt. Daarnaast is het niet zo leuk om allerlei mensen in dienst te moeten nemen die de privacy van klanten moeten gaan schenden met impertinente vragen hoe ze aan hun geld zijn gekomen. Van Dijkhuizen riep deze week mea culpa en bood zijn excuses aan dat de bank niet zelf op tijd in actie was gekomen en had afgewacht tot De Nederlandsche Bank aan de bel trok. Nu moet hij in zijn laatste jaar nog op de blaren zitten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden