Winnaar en verliezerWopke Hoekstra en Ralph Hamers

De winnaar en verliezer van de week: Hoekstra Laat niet met zich sollen, Hamers wordt gesold

HoekstraBeeld ANP

Hoekstra

Wopke Hoekstra (42) leerde naar eigen zeggen wijze levenslessen als bediende bij het Shell-benzinestation in Zeist waar hij als student werkte.

Zo liet hij daar iemand zonder betalen wegrijden. Dat nooit weer. De minister van Financiën pakte deze week daarom ING-topman Ralph Hamers bij de kladden en riep zijn baas Hans Wijers op het matje en peperde hem in dat het zo niet kon. Intussen moest ING ook nog de hoogste boete in de Nederlandse geschiedenis betalen voor witwaspraktijken. En dat bedrag komt mooi in de schatkist terecht als eenmalige meevaller.

Wopke is een handige McKinseyiaan. Hij weet wanneer hij zijn tanden moet laten zien en wanneer hij zich beter schuil kan houden. Bij de aanzwellende storm over de dividendbelasting mocht de bijna even lange premier alle wind opvangen.

Zelf liep hij er geen schade door op, terwijl belastingen toch een zaak zijn van de minister van Financiën.

Maar in de ING-zaak heeft hij zich een soort van heldenstatus toegeëigend door een ferme aanpak. En dat de topbestuurders niet voor een hekje komen is niet zijn zaak. Ministers (wel De Nederlandsche Bank) kunnen nu eenmaal geen bankfunctionarissen ontslaan. En vervolging is een zaak van collega Ferdinand Grapperhaus van Justitie. Voor Wopke was het deze week win-win.

Hamers

HamersBeeld ANP

Hoeveel keer kan een bestuurder verliezer van de week zijn in deze krant voordat hij zijn baan verliest? Voor ING-topman Ralph Hamers (52) draait 2018 uit op een annus horribiles. Hij gaat voor de tweede keer in de fout, net op het moment dat bankiers onder een vergrootglas liggen of ze tien jaar na de kredietcrisis hun leven hebben gebeterd.

In maart moest hij een salarisverhoging van 50 procent tot drie miljoen euro per jaar inleveren, omdat er massaal verzet kwam van de eigen werknemers, de politiek en de maatschappij.

Hamers volgde vijf jaar geleden als topman puinruimer Jan Hommen op, die daarna de bezem ging hanteren bij KPMG. Hij was toen buiten bankkringen een onbeschreven blad en leek de ideale man voor deze plek. ‘Ralph Hamers is eredivisie, maar werd Jupiler League betaald’, verdedigde Jeroen van der Veer in maart daarom zijn salarisverhoging. Maar inmiddels blijkt hij in grote wedstrijden zo vaak te blunderen dat beleggers zich van ING afkeren. Betwijfeld mag worden of hij nog lang in de eredivisie zal kunnen spelen. Zelfs in de Jupiler League, nu Keuken Kampioen divisie, zullen ze hem niet meer willen hebben. Hamers kan nog maar één ding doen: zijn kicksen aan de wilgen hangen. Hij lijkt echter niet van plan te zijn al in de dop zijn mooie carrière af te laten breken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden