Winnaar en verliezer van de weekRietberg en Coppens

De winnaar en verliezer van de week: buizenproducent maakt klapper, keukenbouwer moet dokken

Peter Rietberg is winnaar van de week . Beeld Robert Vos/ ANP
Peter Rietberg is winnaar van de week .Beeld Robert Vos/ ANP

Winnaar: Peter Rietberg van Van Leeuwen Buizen

Van Leeuwen ­Buizen in Zwijndrecht heet een ‘hidden champion’ te zijn – een familie­bedrijf in een wereldwijde nichemarkt dat het bijna altijd goed doet en zelden de publiciteit haalt.

Deze week was een uitzondering. Peter Rietberg (55), kleinzoon van oprichter Piet van Leeuwen, maakte een spectaculaire overname bekend. De producent van stalen buizen en afsluiters voor de petro­chemische industrie neemt een concurrent over met een omzet van 750 miljoen euro: het Duitse Benteler Distribution International, dat koolstof- en roestvaststalen buizen maakt.

De anders zo rustige Rietberg schreeuwde het bijna van de daken. Al jaren schommelt de omzet van Van Leeuwen (1.100 werknemers) rond de 650 miljoen en de winst rond de 10 miljoen euro. Nu wordt die omzet ineens bijna 1,5 miljard. Het personeel groeit met 1.600 mensen tot 2.700. ‘Het is een perfect voorbeeld van het realiseren van ‘more than tubes’, riep Rietberg. ‘Deze overname is een historische stap in de 95-jarige geschiedenis van Van Leeuwen en onderstreept onze ambitie om een toonaangevend bedrijf in onze branche te blijven.’

Tot nu toe was expansie voor Van Leeuwen kralen rijgen – het overnemen van kleine bedrijfjes. Soms waren dat miskleunen. Benteler is de grote klapper. De baas van de hidden champion kan zich er geen misser mee veroorloven.

Verliezer: Robert Coppens van Mandemakers Groep

Buiten alle proporties, brieste ­Robert Coppens, de baas van De Mandemakers Groep, ­nadat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) het concern in Waalwijk deze week forse boetes oplegde vanwege het misleiden van consumenten.

De drie dochters van de groep – Mandemakers Keukens, Keukenconcurrent en Brugman – zouden tussen 2015 en 2017 klanten op de 50+ beurs, de VT Wonen-beurs en de Huishoudbeurs erin hebben geluisd. Klanten moesten een formulier tekenen dat ten onrechte de indruk wekte dat zij verplicht waren een keuken te kopen. Pure misleiding, vond de ACM, die het bedrijf een miljoen euro boete oplegde: 250 duizend euro voor Brugman en 375 duizend euro voor zowel Mandemakers als Keukenconcurrent. De boete voor die laatste twee was 50 procent hoger, omdat de bedrijven het ACM-onderzoek had belemmerd. Coppens stond op zijn achterste benen. ‘Ze zijn gaan zoeken, zoeken, zoeken in de hoop om fouten te vinden. En dan komt er na tweeënhalf jaar een boete van een miljoen euro uit. Dat voelt als chantage’, zei hij in de Volkskrant.

In 2017 stortten boze vloggers zestien kuub paardenmest voor het hoofdkantoor, omdat het bedrijf de belofte van een korting niet na zou komen. Toen pakte Coppens bij ­Jinek de vloggers nog in. Of het dit keer lukt bij de ACM, valt te betwijfelen.

Robert Coppens. Beeld ANP
Robert Coppens.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden