ColumnPeter de Waard

De werklozen van toen zijn nu zzp’ers, dát maakt de werkloosheid nu zo laag

null Beeld
Peter de Waard

Dat de officiële werkloosheid zo laag is, heeft ook een andere oorzaak dan de groei en bloei van de economie en het grote aantal vacatures. Niemand wil meer als werkloos te boek staan. Iedereen doet liever of hij of zij zichzelf kan redden.

Wie in de jaren zeventig, tachtig of negentig van de vorige eeuw werd ontslagen, liet zich als werkzoekende inschrijven bij het arbeidsbureau en vroeg daarna een uitkering aan. Vervolgens ging hij of zij lekker op het strand liggen en vertelde vrienden en vriendinnen al dan niet met enige gêne dat de twee belangrijkste letters van het alfabet de w en de w waren van ww.

Nu wordt een app gedownload, gaan mensen aan de slag als chauffeur voor Uber of verhuren een leegstaande kamer op Airbnb. Zelfredzaamheid is het nieuwe parool. Het roepen dat w en w de mooiste letters van het alfabet zijn is een even groot taboe als roken in de sportkantine.

Vorige maand meldde de Kamer van Koophandel dat in het eerste kwartaal van dit jaar 1.885 jongeren van 20 tot 24 jaar een eigen webwinkel hadden geopend. Dat was een stijging van 148 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar. Jongeren zijn – ook noodgedwongen – minder bang voor het ondernemerschap. Ze zijn handig met sociale media en zien daar de mogelijkheden van. Een werkloze jongere bedacht in de aanloop naar de zomer een van kleur veranderende zwembroek, zocht de geschikte stof, zette zijn oma achter de naaimachine en adverteerde die online. Binnen korte tijd kon hij de vraag niet aan. Behalve webwinkels worden nog veel meer andere bedrijven en bedrijfjes uit de grond gestampt. Het aantal jonge starters steeg met 30 procent tot bijna tienduizend.

Sean Cameron, een strateeg van vermogensbeheerder MFS, ontdekte eerder dat er een directe correlatie was tussen de daling van het aantal werkloosheidsuitkeringen en de oprichting van nieuwe bedrijven in de VS als Airbnb, Postmates, Lyft, Uber en Doordash, bijna allemaal start-ups die zijn gebaseerd op een app.

Dat is een fundamentele verandering van de arbeidsmarkt. In het verleden stegen bij een lage werkloosheid de lonen, waardoor de inflatie toenam. Maar nu mensen steeds meer financiële reddingslijnen hebben, kunnen ze hun hoofd boven water houden zonder dat een buitensporige loon- en prijsdruk op de gehele economie wordt gecreëerd. Volgens onderzoek van MFS gaan economen nog altijd te veel uit van de oude economische conjuncturele wetmatigheden en vergeten ze dat die modellen door de structurele veranderingen van de arbeidsmarkt niet meer opgaan. ‘Het ­lawaai van vroeger is minder ­relevant’, concludeert MFS.

De werklozen van toen zijn nu zzp’ers – mensen die voor twee keer de z kiezen in plaats van een uit­kering vragen. Daardoor is het aantal werklozen flink gedaald.

En eigenlijk is dat ook grote winst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden