De wereldeconomie is er alleen voor de rijkste 1 procent

62 mensen in de wereld zijn samen net zo rijk als 3,6 miljard andere wereldburgers. Dat waren er in 2014 nog 80. Dat blijkt uit het rapport Wealth - having it all and wanting more, dat vandaag aan de vooravond van het World Economic Forum in Davos is gepubliceerd.

Beeld thinkstock

De ongelijkheid in de wereld neemt sneller toe dan zelfs Oxfam Novib had verwacht. Al in 2015 bezat 1 procent van de wereldbevolking meer aan vermogen dan de resterende 99 procent. Dat was voorzien in 2016.

De wereldeconomie is er niet voor alle burgers, maar voor de rijkste 1 procent: the economy of 1 percent, concludeert Oxfam Novib. De hulporganisatie baseert zich op onderzoek van de Zwitserse bank CreditSuisse. Volgens dat onderzoek is het vermogen van de 62 rijkste mensen in de wereld sinds 2010 met 44 procent of bijna 500 miljard dollar gestegen tot 1.760 miljard dollar (1.612 miljard euro). Daarentegen is het vermogen van de 3,5 miljard armste mensen in de wereld verminderd met 1.000 miljard - een daling van 41 procent.

Terwijl het in 2010 388 vermogenden waren die evenveel bezaten als 3,5 miljard armsten, zijn dat er nu nog maar 62. Van de toename van de welvaart sinds de eeuwwisseling is 1 procent naar de armste helft van de bevolking gegaan en 50 procent naar de rijkste 1 procent. Het gemiddeld jaarlijkse inkomen van de armste helft is in 25 jaar slechts met 3 dollar toegenomen.

'Groeiende ongelijkheid is slecht voor ons allemaal', meent Oxfam Novib. 'Die ondermijnt groei en de sociale cohesie van de samenleving. Er zijn critici die denken dat de bezorgdheid over ongelijkheid wordt gedreven door afgunst en jaloezie. Zij wijzen erop dat er minder mensen in extreme armoede leven en stellen dat het daarom ook geen groot probleem is. Ook Oxfam verwelkomt het feit dat het aantal mensen dat in extreme armoede leeft tussen 1990 en 2010 is gehalveerd. Maar als de ongelijkheid niet was gegroeid, zouden nog eens 200 miljoen mensen uit armoede zijn gekomen. Dat zouden er dus 700 miljoen zijn geweest als niet alleen het rijkste deel van de mensheid had geprofiteerd van economische groei.'

Volgens Oxfam ligt de oorzaak van de welvaartstoename bij de absolute top in het economische systeem. 'Inkomen en vermogen worden naar de top toe gezogen. Er bestaat een systeem van vermogensbeheer en belastingparadijzen dat ze buiten bereik houdt van de gewone burgers en overheden. Onze laatste berekening laat zien dat 7.600 miljard dollar aan vermogen - meer dan de gezamenlijke binnenlandse inkomens van Duitsland en het Verenigd Koninkrijk - is ondergebracht in belastingsparadijzen.'

Vermogen levert meer geld op dan arbeid, zo citeert Oxfam de Franse econoom Thomas Piketty. De baten van economische groei stromen via dividenten naar het rijkste deel, terwijl de lonen stagneren. 'Of zoals Warren Buffett stelt: ik betaal minder belasting dan mijn secretaresse en schoonmaakster'.

Daarnaast nemen ook de salarisverschillen tussen topverdieners en mensen met een minimumloon toe. Het is een gevolg van 'deregulatie, privatiseringen, financiële geheimhouding en mondialisering', zegt Oxfam Novib.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden