De waspinator verjaagt wespen op milieuvriendelijke wijze

Wesp weg of wesp dood? Eindhovense wandelaars aangevallen door wespen! Er vliegen nog overal wespen rond. Hoe kun je die beestjes milieuvriendelijk bestrijden?

Beeld afp

Dat waren toch een soort superwespen, in Eindhoven?

Het waren hoornaars, twee keer zo groot als doorsnee wespen. Hoornaars zijn veel minder agressief dan gewone wespen en komen zelden in de buurt van mensen, maar waarschijnlijk hebben de wandelaars hun nest verstoord.

Dus maar goed dat dat nest is vernietigd.

Een begrijpelijke reactie, ja: het nest hing vlakbij een wandelpad. Maar zomaar elk wespennest vernietigen is niet erg handig.

Hoezo? Wespen zijn agressieve engerds en hun steek doet verschrikkelijk pijn.

Een wespensteek is inderdaad behoorlijk pijnlijk, maar wespen zijn doorgaans niet agressiever dan bijen. Alleen komen wespen meer op zoetigheid af. En dat vinden ze vaak in de buurt van mensen.

De WaspinatorBeeld Menno Pelser

Product: WazzpAway, Waspinator, ShooAway
Prijs: ca. euro 13
Oordeel: 4 sterren
Verkrijgbaar: Internet

Maar wespen zijn toch nergens goed voor?

Ze zijn juist ontzettend nuttig. We zouden véél meer muggen, maar ook vliegen, rupsen en schadelijke insecten hebben als er geen wespen waren. Wespen in de buurt betekent: geen hinderlijk gezoem rond je bed.

Dus liever niet weghalen, zo'n nest?

Als het niet in de weg zit (zoals in je schuur of schoorsteen): gewoon laten zitten. Bovendien maken wespen elk jaar een nieuw nest op een nieuwe plek.

Maar als je liever geen wespen om je heen hebt?

Dan nog is doodmaken vaak niet nodig. Gebruik in elk geval geen chemische insecticidesprays. Die werken in op het zenuwstelsel van insecten - ook van andere insecten, zoals bijen. De stof pyrethrine, in Roxasect, is verder ook schadelijk voor vissen. Permethrin in Vapona is héél heftig spul en zelfs niet als insecticide in de landbouw toegestaan. Het is giftig voor insecten en vissen, maar ook voor vogels en zoogdieren (en mensen). Er zijn milieuvriendelijke alternatieven genoeg.

Zoals een wespenval met limonade?

Héél milieuvriendelijk, maar zo'n val heeft nadelen: er komen ook andere insecten op af (bijen, vlinders) die eveneens verdrinken. En als je zoetigheid blijft aanbieden, blijven de wespen komen. Je moet ze dus verjagen, niet lokken.

Wat moet je dan doen?

Duurzame middeltjes genoeg. Een citroenhelft met kruidnagels erin. Rook: vuurtje, barbecue, wierook. Lavendel- of pepermuntolie. Een koffiepad aansteken en laten smeulen. Een ventilator: ShooAway is een speciale anti-wespenventilator. Of, ook effectief, een wespennest.

Een wespennest?

Zoals de WazzpAway of Waspinator. Nep, maar wespen denken dat het echt is. Probleem opgelost, want wespen bouwen hun nest nooit dichtbij een ander nest. Nu heb je er helaas niks meer aan: je moet het 'nest' al in het voorjaar ophangen, voordat de koninginnen nieuwe nesten gaan bouwen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden