De Vries Robbé blijft verstrikt in list en bedrog

Het verleden blijft De Vries Robbé achtervolgen. Ooit stond die naam voor een van de grootste staalverwerkers in de regio Rotterdam die werk bood aan tweeduizend man....

Het gevelbouwbedrijf De Vries Robbé zelf is niet meer. Woensdag vroeg het zijn faillissement aan en werden 132 werknemers naar huis gestuurd. Het voormalige moederbedrijf - het beursfonds dat ook onder de naam De Vries Robbé door het leven gaat - zit diep in de problemen. Het is ten prooi aan een al jaren durende machtsstrijd tussen het bestuur en een groep investeerders.

Dat hij zich inliet met avonturiers, wist Rob van den Hoek toen hij in 1998 met de zakenlieden Jan Willem Gaal en Henk van den Hombergh in zee ging. Maar dat hun duistere praktijken hem tot in het nieuwe millennium parten zouden blijven spelen, zal hij niet hebben kunnen bevroeden. Van den Hoek werd directeur bij een buitengewoon bedrijf. De naam kwam van de gevelbouwer, een van de drie onderdelen die Gaal en Van den Hombergh hadden ingebracht. Zij brachten ook het metaalbedrijf Bailey en het technisch uitzendbureau BTS in. De beursnotering stamde van de fabrikant van betonmixers Mulder Boskoop, het bedrijf dat de twee investeerders een jaar eerder met hun beleggingsvehikel BTG hadden geënterd.

Dat de ingebrachte bedrijven lijken in de kast hadden, bleek pas later. Maar toen had BTG al een belangrijk deel van zijn belang in het beursfonds verkocht. De procedure over een schadevergoeding die Van den Hoek tegen BTG begon, loopt nog steeds.

Toch waren Gaal en Van den Hombergh bereid opnieuw een deel van hun belang in De Vries Robbé te verkopen en de opbrengst van vijf miljoen gulden aan het inmiddels verlieslatende bedrijf over te maken. Bij wijze van lening, stellen zij. Als voorschot op de uiteindelijke schadevergoeding, vindt De Vries Robbé.

In elk geval wist Van den Hoek te bewerkstelligen dat Gaal en Van den Hombergh hun machtige prioriteitsaandelen inruilden voor een gedelegeerde bestuurder in de Stichting Prioriteit. BTG vaardigde Leo van Mook af als bestuurder van de Stichting Prioriteit. In het verleden was hij lid van de raad van commissarissen van Mulder Boskoop. Nu is hij directeur van machine- en silobouwer Ten Have. Dit bedrijf heeft een flink belang in De Vries Robbé en breidt dat thans uit.

Waarom, is niet helemaal duidelijk, maar dat Van Mook zich sterk maakt voor De Vries Robbé, blijkt uit zijn onverbloemde kritiek op het bestuur: 'Met dit beleid zijn ze bezig dit beursfonds letterlijk en figuurlijk om zeep te helpen. Men geeft er blijk van niet te kunnen ondernemen.'

Hij vindt dat De Vries Robbé te traag is bij het incasseren van de schadevergoeding bij BTG. Ook heeft hij kritiek op de verkoop door Van den Hoek van het gevelbouwbedrijf halverwege 1999 aan het Duitse bedrijf Forex Lloyd.

Op die verkoop volgden talloze rechtszaken: de Duitsers eisten miljoenen van het vroegere moederbedrijf van de gevelbouwer. Het beursfonds stelt evenwel een vordering te hebben op de gevelbouwer.

Deze zal De Vries Robbé niet meer kunnen innen. Voor grootaandeelhouder Van Mook aanleiding om aan de bel te trekken: hij eist voor de rechter dat het beursbedrijf een buitengewone vergadering van aandeelhouders uitschrijft, waar een nieuw bestuur en een nieuwe raad van commissarissen kunnen worden benoemd.

Hij ontkent dat hij als bestuurslid van de Stichting Prioriteit het bijeenroepen van de aandeelhouders traineert. Door niet te verschijnen op de vergaderingen van die Stichting Prioriteit kan deze geen voordrachten doen voor de raad van commissarissen.

'Ik wens de aandeelhouders niet voorgekookte voorstellen voor te leggen. Het spel binnen de Stichting is om voordrachten te doen van vriendjes van de zittende directie, en daar doe ik niet aan mee.' Wie hij graag in de raad van commissarissen zou willen zien, wil Van Mook niet zeggen. Met BTG - en dus met de avontuurlijke ondernemers Gaal en Van den Hombergh - zegt hij niets te maken te hebben.

Bestuurder Frans Szablewski van FNV Bondgenoten vreest onderhand voor de resterende ongeveer honderd banen bij De Vries Robbé, voornamelijk bij het metaalbedrijf Bailey. De uitzendactiviteiten BTS liggen zo goed als stil.

Een ingewijde bevestigt die vrees: 'Het bedrijf is te klein voor de beurs. Bailey is geen hoogrendabele business en dan hangt daarboven nog een holding met een directie, dat is duur.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden