De vraag van 5 miljard: wat gaan de aandelen doen?

De pensioensector worstelt met de kwestie hoe hoog het rendement op aandelen is.

Van onze verslaggever Frank van Alphen

Tussen De Nederlandsche Bank (DNB) en de pensioensector gaapt een gat van circa 1,5 procent. Dit ogenschijnlijk kleine verschil heeft verstrekkende gevolgen. Als de pensioenfondsen met lagere rendementsprognoses moeten rekenen, zullen de pensioenpremies fors stijgen, vrezen werkgevers en werknemers.

Eind vorige week kwam een commissie onder voorzitterschap van Henk Don met een verdeeld advies over de rendementen waarmee pensioenfondsen hun premieberekeningen mogen maken. Don, de voormalig directeur van het Centraal Planbureau (CPB), en de vertegenwoordigers van DBN en CPB vinden dat fondsen het rendement op aandelen niet hoger dan 6 procent mogen inschatten.

7,25 procent

Werkgevers en werknemers die ook in de commissie zaten, verwachten dat aandelen op de langere termijn gemiddeld 7,25 procent opbrengen.

Volgens de Stichting van de Arbeid (Star), het overlegorgaan van werkgevers en vakbonden, kunnen de premies met 5 miljard euro stijgen als de pessimisten de overhand krijgen. Een aderlating voor werkgevers en werknemers die samen al jaarlijks zo’n 23 miljard aan premies kwijt zijn.

Graadmeter

Voorzitter Don en vertegenwoordigers van DNB en CPB geloven niet dat in het verleden behaalde beleggingsresultaten een goede graadmeter zijn voor toekomstige rendementen. Dat aandelen het de afgelopen vijftig jaar zo goed deden, is te danken aan de technologische vooruitgang, stijging van de productiviteit en integratie van de financiële markten. Incidentele factoren, volgens Don.

De vertegenwoordigers van werkgevers en bonden kijken naar het rendement op aandelen sinds 1900. Die periode is volgens hen lang genoeg.

De pensioensector vraagt zich af wat minister Donner van Sociale Zaken precies gaat doen met het verdeelde advies. ‘Hij heeft alleen aangegeven dat de fondsen bij het berekenen van de premie voor volgend jaar mogen uitgaan van de huidige parameters’, zegt Gerard Riemen, directeur van de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen. Zo’n 70 procent van de werknemers bouwt pensioen op bij bedrijfstakpensioenfondsen zoals ABP en Zorg & Welzijn.

Onzekerheid

Riemen vindt dat de werkwijze van Donner leidt tot onzekerheid. ‘De minister moet de parameters voor volgend jaar nog naar de Kamer sturen. We weten nog niet of hij bepaalde percentages van de commissie-Don gaat overnemen. Als hij dat doet, moeten fondsen met verschillende percentages werken.’

Riemen, bonden en werkgevers zien het liefst dat Donner het hele debat over percentages doorschuift in afwachting van de uitkomsten van een aantal commissies die zich verdiepen in het pensioenstelsel. ‘Laten we het niet te moeilijk maken’, zegt Riemen. ‘Als als die onderzoeken zijn gedaan dan kan Donner in het komend voorjaar nieuwe percentages bepalen die gebruikt kunnen worden bij het vaststellen van de premies voor 2011.’

De beursvloer (ANP) Beeld
De beursvloer (ANP)
null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden