De voor- en nadelen van Apples nieuwe besturingssysteem

Er is een nieuwe 'motor' voor je iPhone, iPad of iPod. Dat iOS 10 bevat tal van kleine aanpassingen waarmee je smartphone of tablet prettiger is te bedienen. En een of twee ergernissen.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Er zijn hele oorlogen gevochten om deze nieuwste vinding van Apple. Weliswaar sloegen de Amerikanen hun tegenstanders niet de hersens in met bijlen en knuppels, maar rechtszaken tegen Samsung en HTC leverden vonnissen op van honderden miljoenen euro's en die doen ook pijn. Wat Apple zijn concurrenten verweet? Dat ze het octrooi schonden op het mechanisme om een mobiele telefoon die 'op slot' staat te ontgrendelen door op het scherm naar rechts te vegen. Zodat er een nieuw venster verschijnt waarop je een pincode kunt intikken.

Maar van de ene op de andere dag is de grond voor al die rechtszaken verdwenen. Foetsie is de melding 'schuif om te ontgrendelen' op iPhones en iPads. Wie de nieuwe, tiende versie installeert van het iOS, Apples besturingssysteem voor zijn smartphones en tablets, moet een nieuwe manier van ontgrendelen aanleren. Het geklaag in kranten, vakbladen en op internet is dan ook niet van de lucht.

Klaagzang

De klaagzang komt vooral van mensen met een iPhone die je kunt ontgrendelen met je vingerafdruk. Want je moet nu de thuisknop indrukken, en niet al te lang alstublieft, om de sensor die je vingerafdruk leest zijn werk te laten doen. Druk je hem te lang in, dan meldt Apples pratende virtuele assistente Siri zich, maar blijft je toestel op slot.

Het voordeel van deze nieuwe ontgrendelwijze is dat je de kans krijgt om het meldingenscherm te lezen - het venster met gemiste sms'jes, je afspraken en het actuele weer. Dat verdween vroeger meestal in een oogwenk als je het toestel van het slot haalde.

Het meldingenscherm is een van de plekken die Apple onder handen heeft genomen in iOS 10. Er zijn nu duidelijk meer apps die met gebruikers mogen communiceren via het meldingenscherm. Ook op andere plekken in het besturingssysteem laat Apple de teugels iets vieren. Zo kun je berichten in iMessage, Apples eigen sms-dienst, nu optuigen met stickers. Er zijn pakketten met stickers te koop in de App Store, maar ontwikkelaars van apps kunnen die ook gratis toevoegen aan het keuzepalet. De 'muur' die Apple om iOS had opgetrokken, is een stukje afgebroken.

De iPhone 5S. Beeld anp
De iPhone 5S.Beeld anp

iOS 10 is geen grote upgrade die alles op zijn kop zet. Het is een verzameling kleine verbeteringen die een iPhone of iPad prettiger te bedienen maakt en Apple in sommige gevallen de achterstand laat inhalen op de concurrentie - lees: Android van Google. Ondanks het ronde cijfer (10) is dit iOS een vrolijke tussenpaus.

Een van de verbeteringen die maar matig bevalt, is de nieuwe standaardmanier waarop het mailprogramma berichten vertoont. Het plakt eerdere berichten en reacties in een lange reeks bij een nieuwe mail, in een schijnbaar willekeurige volgorde. Gelukkig valt de optie 'Volledige berichtenreeksen' uit te zetten. Anders waren wij een rechtszaak tegen Apple begonnen.

Onzichtbaar

Je kunt berichten in iMessage 'schrijven' met 'onzichtbare inkt'. Je bericht inclusief foto verdwijnt dan in een soort sneeuwbui. De ontvanger moet de vlokjes wegvegen om het bericht te kunnen lezen. Je kunt ook geschreven tekst in een iMessage opnemen: die verschijnt als animatie bij de ontvanger. Werkt alleen op iPhones met 3D Touch.

Swingende berichten

Berichten in iMessages zijn te voorzien van animaties en andere versiersels. Je kunt kussen meesturen, vuurballen, hartslagen en gebroken hartjes, en zelfs een hele tros opstijgende feestballonnen.

Cryptische berichten

Je kunt in iMessage woorden veranderen in emoji's. Of je boodschappen altijd begrijpelijk blijven, is de vraag.

Aandenkens

De foto-app op je iPhone rubriceerde beelden al naar datum en tijdstip en locatie, maar bundelt nu ook de opnamen met dezelfde personen of voorwerpen in een set.

Camera

Fotootje maken terwijl je toestel op slot staat? Veeg op het ontgrendelscherm naar rechts en je komt in de Camera-app terecht.

Bloatware

Apps van Apple die je niet gebruikt kun je nu 'verwijderen'. Tussen haakjes, want iOS 10 maakt die toepassingen slechts onzichtbaar. En je kunt nog steeds niet zelf een ander standaardprogramma kiezen, zoals de Opera-browser in plaats van Safari.

Bedieningsgemak

Het scherm waarop je het toestel snel in de vliegtuigmodus zet of de flitser als zaklamp inschakelt kun je nu oproepen met een veeg van onder aan het scherm naar boven. Het Bedieningspaneel is in tweeën gesplitst, met een extra scherm voor het afspelen van muziek.

Slaapkop

Je iPhone wordt'wakker' als je hem oppakt. Je kunt meteen naar het mededelingenscherm vegen om te zien of je nog berichten hebt ontvangen, zonder dat je het toestel hoeft te ontgrendelen. Reageren op iMessage-berichten kan meteen.

Vergrootglas

Voor wie de kleine lettertjes te klein zijn geworden, is er nu het vergrootglas (in Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid). Er zit zelfs een leeslampje bij, je kunt een beeld vastzetten en de helderheid en het contrast regelen.

Ouwetjes

De Consumentenbond zal niet snel achter Apple aangaan, zoals Samsung (tevergeefs) voor de rechter werd gesleept om snellere updates van Android af te dwingen én ondersteuning van oudere toestellen te bepleiten. iOS 10 is geschikt voor de iPhone 5 (uit 2012!), 6 en 7, iPhone SE, iPad Mini 2, 3 en 4, iPad 4de generatie, iPad Air, iPad Pro en de iPod Touch (6de generatie).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden