De volgende stap is de Japanse beurs

NYSE Euronext beleeft vandaag zijn eerste handelsdag. De vier topmannen kwamen dinsdag in Parijs bijeen...

Gek op de Amerikaanse toezichtsregels zijn ook de Amerikanen niet. Marshall Carter, de financiële veteraan die als vicevoorzitter aan de slag gaat bij de fusiebeurs NYSE Euronext, schetste dinsdag in Parijs hoe naar zijn mening het Amerikaanse Congres te werk gaat. ‘They kill flies with a sledgehammer’ – ze slaan vliegen dood met een voorhamer, zei de gewezen topman van State Street Bank met bravoure. Hij doelde daarmee onder meer op de Sarbanes-Oxley-wetgeving uit 2002, afgekort SOx. Die wet zadelt bedrijven op met een loden last aan toezichtregels; het is een reactie op de (boekhoud)schandalen bij onder meer Enron en Worldcom.

De Amerikaanse regels – en de onbarmhartige handhaving ervan – zijn de afgelopen maanden als een zwaard van Damocles blijven hangen boven de fusie tussen de beurs van New York en Euronext, waarin de beurzen van Parijs, Amsterdam, Brussel, Lissabon en de optiebeurs van Londen zijn verenigd. De Europeanen bibberden: hoe zit dat met ons mooie systeem, met zo hier en daar een gedoogmoment? Zal dat niet worden platgewalst door het Amerikaanse geweld?

John Thain, de topman van de nieuwe combinatie, had gisteren goed nieuws: ‘Sommige regels in SOx kosten zo veel tijd en moeite dat ze een drempel zijn voor bedrijven om zich in de VS te vestigen. Dat ziet ook de toezichthouder op de beurshandel, de SEC. Men werkt aan een versoepeling. Daarnaast ga ik ervan uit dat de SEC op een gegeven moment het Europese boekhoudsysteem zal aanvaarden. Dan hoeven in New York genoteerde bedrijven niet langer met twee systemen te werken.’

Thain is van Goldman Sachs afkomstig: een elegante, wat fragiele man, sprekend met gezag; in sommige opzichten vormt hij een opvallend contrast met zijn robuuste landgenoot Carter. Ook de twee Europese topbestuurders van de nieuwe fusiebeurs schoven gisteren aan voor een feestelijke lunch in het oude beursgebouw in Parijs. De gelegenheid: de eerste handelsdag van de fusiebeurs, vandaag. Jean-Francois Théodore, de zeer Franse voormalige bestuursvoorzitter van Euronext, is nu tweede man in de dagelijkse leiding. Jan-Michiel Hessels, de Nederlander die vooral bekend werd door zijn werk bij Vendex KBB, is nu voorzitter (chairman) van de grootste beurs ter wereld.

Eensluidend was hun oordeel over de heikele toezichtskwestie. ‘We zien een wereldwijde convergentie van de regels’, aldus Thain, de enige echte baas. Dus: niet alleen de Amerikanen zullen water bij de wijn doen; de Europese systemen, en die in Japan, zullen zich ook meer en meer aantrekken van de praktijk in de VS.

Of dat inderdaad uitdraait op het platwalsen van de Europese eigenheid? Men moet niet zo klein denken, aldus Thain. ‘NYSE Euronext is een wereldwijde markt, voor een wereldwijde sector.’

Met alleen het oversteken van de Atlantische Oceaan is de nieuwe beurs er bovendien nog niet, ook al is een ware beurskolos gecreëerd, met 4.500 bedrijven in de notering, die samen meer dan 21 duizend miljard euro waard zijn, en een dagelijkse handel ter waarde van 90 miljard euro. NYSE Euronext spreekt alweer over groei: in Japan is al een strategische alliantie aangegaan met de beurs van Tokio, in India is een belang van 5 procent genomen in de grootste beurs van het land, en in China zit NYSE Euronext op het vinkentouw.

Intussen draait het op de thuismarkten om de transactiekosten. ‘In de VS zijn ze al erg laag, door de enorme concurrentie', aldus Thain. ‘Sommige nieuwkomers bieden negatieve transactiekosten aan: geld toe als je handelt. De uitdaging ligt de komende tijd in Europa: de druk op de prijzen zal worden opgevoerd.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden