De Vlieger stopt als ondernemer

De Amsterdamse zakenman Erik de Vlieger trekt zich terug uit zijn bedrijven. Hij heeft genoeg van de aanhoudende negatieve publiciteit en 'de full-scale attack van justitie en de belastingdienst'....

Van onze verslaggevers Harry van Gelder Gerard Reijn

Volgens Frans Makau, directeur van de Imca Media Groep en jeugdvriend van De Vlieger, zullen de drie grote concernonderdelen worden verkocht aan het zittende management. De verkoop van het grootste bedrijf, Imca Vastgoed met een portefeuille van meer dan drie miljard euro, is volgens hem rond. Over de verkoop zou een jaar geleden al plannen zijn gemaakt .

Makau verwacht dat de verkoop van de Imca Media Groep een halfjaar of een jaar zal duren. Dit bedrijf had vorig jaar een omzet van 38 miljoen euro en maakte een miljoen euro winst.

Aanleiding tot De Vliegers stap zijn de perikelen in zijn luchtvaartonderneming Exel, het op een na grootste luchtvaartbedrijf van Nederland . Allereerst bleek het door De Vlieger overgenomen Air Holland met drugsgeld gefinancierd. Vervolgens werd Exel-directeur Harm Prins opgepakt op verdenking van afpersing, witwaspraktijken en valsheid in geschrifte. Daarna kwam het faillissement van Dutchbird, een charteraar die nog maar net door Exel was overgenomen. De afgelopen weken legde de fiscus beslag op onderdelen van Exel. Dinsdag waren er weer een inval en beslaglegging. Volgens Makau zag De Vlieger dit als een 'full-scale attack van de belastingdienst en justitie'.

In een persbericht schrijft De Vlieger: 'Ik zal niet verhullen dat wat er afgelopen maanden is gebeurd een zware wissel heeft getrokken op mijn persoonlijke geluk en op dat van mijn gezin. Mijn kinderen werden er op aangesproken. Dat wil ik niet meer. Ik heb 27 jaar hard en met plezier gewerkt. Dat plezier was ik de laatste tijd kwijt.'

Ook Exel Aviation zal aan de directie worden aangeboden, maar eerst moet er nog geld bij. De Vlieger schrijft dat er rond 1 februari een reorganisatieplan komt, en dat hij met een 'substantiële financiële injectie zal komen'.

Er gaan geruchten dat De Vlieger zou worden afgeperst, maar dat wordt door zijn woordvoerder ten stelligste ontkend. Ook zou De Vlieger zaken hebben gedaan met criminele ondernemers. Van een strafbaar feit is echter nooit iets gebleken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden