Economie Eet Wijzer

De vegan Magnum: net zo romig (en net zo ongezond) als de echte

Vanilleroomijs met een laag chocolade: Magnum is er groot mee geworden. Nu zijn er ook vegan-alternatieven, zonder melk of andere dierlijke bestanddelen.

De Magnum Vegan. Beeld Unilever

Vegan ijs? Dat is toch nieuw?

Niet helemaal. In de gewone supermarkt vind je al vegan ijs van Ben & Jerry’s, Professor Grunschnabel en Alpro. Maar vegan Magnum-alternatieven waren er nog niet. Wij proefden de Magnum Vegan Almond en de biologische Almond Frostick van Abbot Kinney’s.

Als er geen melk of room in zit: wat dan wel?

De basis van de Abbot Kinney’s is 20 procent Italiaanse amandelen. Daarnaast zit er rietsuiker, rijststroop, kokosolie, johannesbroodpitmeel en natuurlijke bindmiddelen in. De vegan Magnum bevat 5 procent Californische amandel, glucose-fructosesiroop (suiker), erwten-proteïne, natuurlijk vanillearoma, zonnebloemlecithine (emulgator), gemalen vanillestokjes, johannesbroodpitmeel, guarpitmeel, carrageen, zout en caroteen. Erwten-eiwit is een veelgebruikt veganistisch alternatief voor dierlijke eiwitbronnen zoals de magere melk(poeder) die in de gewone Magnum zit.

Is het gezonder?

Zowel de vegan Almond Magnum als de Almond Frostick bevatten meer calorieën, meer vet en meer of evenveel suiker als de klassieke Almond-Magnum.

Zijn ze dan wel lekker, die vegan ijsjes?

Het weliswaar bescheiden proefpanel vond ze verrukkelijk. Allebei. Net zo romig als de ‘echte’ Magnums, met een heerlijk knapperig chocolade-amandellaagje. Eén verschil: de Frostick heeft een duidelijke amandelsmaak waar je van moet houden.

Zijn ze beter voor het milieu?

De chocoladelaag van de vegan Magnum heeft het duurzame Rainforest Alliance-keurmerk, de overige ingrediënten zijn van gangbare teelt. Alle ingrediënten van de Frostick zijn afkomstig van de biologische landbouw.

Zijn ze daardoor duurzamer dan gewone Magnum-ijsjes?

Dat is toch niet zo gemakkelijk te beantwoorden, zegt Roline Broekema van milieu-onderzoeksbureau Blonk Consultants. Bio-landbouw gebruikt geen kunstmest en gif. Meestal zijn plantaardige producten duurzamer dan dierlijke. Maar noten als amandelen kunnen per gewicht een hogere impact op het klimaat hebben dan bijvoorbeeld magere melk. Amandelen worden vaak geteeld in regio’s waar waterschaarste is. Je weet bovendien de precieze recepturen niet, dus ook niet de verhouding amandelen, erwteneiwit en melk.

Wat is eigenlijk het allerduurzaamste ijsje?

Een simpel waterijsje: water, suiker en een smaakje.

Prijs: Magnum Almond classic 6x110 ml € 4,39; Magnum Vegan Almond 3x90 ml € 3,29; Abbot Kinney’s Almond Frostick 3x100 ml € 5,99

Oordeel: ****

Verkrijgbaar: (biologische) supermarkt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden