De ui is nog te vaak gewoon ui

Na de Hollandse tomaat heeft nu ook de Hollandse ui het in buitenland verbruid. De export is nog niet de helft van enkele jaren geleden....

Jaarlijks produceren circa 3800 telers zo'n 600 duizend ton uien, waarvan traditioneel 85 procent naar het buitenland gaat. Dit jaar blijft de export bij 180 duizend ton steken. De Hollandse ui is vooral bij de belangrijke afnemers in Duitsland, Frankrijk en Engeland uit de gratie. Die fruiten tegenwoordig liever een Poolse of Spaanse siepel. Vroeger deed een kilo Hollandse ui nog wel eens ruim veertig cent, maar nu mag een boer blij zijn als hij een dubbeltje krijgt.

Het Produktschap voor Groenten en Fruit gaat nu werken aan een revival van de ui. Begin 1997 organiseert de branche het eerste 'Nederlandse uiencongres', waarbij telers, handelaren en marketingdeskundigen de koppen bij elkaar steken voor een opwaardering van het product. 'Een ui is nu nog te vaak gewoon een ui. Er valt veel meer van te maken', aldus Van der Veen. 'Waarom komen we bijvoorbeeld niet met een ui uit het vuistje?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.