De trein staat al uren stil - en Amsterdam is ver weg

Mikey ziet al wat pips. Net een jointje te veel gerookt, en nu piept ie naar adem in een bomvol balkon....

Van onze verslaggeefster Kim van Keken

Dus niet. De trein stopt. Enkele kilometers voor Amsterdam Sloterdijk. Tien minuten gebeurt er niets. Soms roept de conducteur iets om. Onverstaanbaar, honderden reizigers brallen erdoorheen.

Nog eens vijf minuten later, de trein staat nog steeds stil. Mikey ziet groen en geeft over. De airco valt uit. Het wordt warm, het stinkt naar braaksel. ‘Leuk hoor’, klaagt een meisje tegen haar vriend. ‘Waarom zijn we niet gewoon naar Haarlem gegaan?’ De temperatuur loopt op. ‘Dit is niet gezond’, roept een feestganger.

Zelf proberen we al sinds twaalf uur vanaf Den Haag naar Amsterdam te komen. Door vandalen die uit een trein zijn gestapt en op het spoor zijn gaan lopen, is het een helletocht geworden. Het is nu dik na drieën. De coupes zijn te vol. We staan op het balkon.‘We gaan rijden’, roept de conducteur. Maar hé! De trein rijdt achteruit, richting Haarlem. Er wordt gevloekt en getierd. ‘Onmenselijk’, klaagt een dronken jongen.

Maar de trein rijdt. Althans vijf minuten, dan remt hij langzaam en jawel: stopt. Er wordt gejammerd. Uiteindelijk, na weer tien minuten, komt bericht van de conducteur: ‘Iemand heeft aan de noodrem getrokken. De trein zit te vol om te controleren, dus...’

Niets. De intercom zwijgt verder. De trein gaat in elk geval niet rijden. Iedereen kijkt naar die rode knop achter het glas die de deur kan openen. Frisse lucht! Het lijkt dichtbij. Een keurig stel toont lef. Ze zien al Oranje-gangers op het spoor lopen en breken het glas. Iedereen holt naar buiten. Honderden dronken lui langs de rails, het treinverkeer in Noord-Holland is definitief ontregeld. Het is na vieren. Pas na vijven wordt het treinverkeer weer hervat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden