De strijd om TMG: Mediahuis noemt hoger bod van John de Mol kansloos

Nu Talpa (van John de Mol) zijn bod andermaal heeft verhoogd is de vraag: heeft dat zin, als de concurrent vasthoudt aan zijn meerderheid? Of biedt de rechter een uitweg?

Het hoofdkantoor van TMG in Amsterdam. Beeld anp
Het hoofdkantoor van TMG in Amsterdam.Beeld anp

Je zou zeggen dat John de Mols Talpa al een tijdje kansloos is om de Telegraaf Media Groep in handen te krijgen. Toch hoopt DeMol nog altijd een groot, onafhankelijk Nederlands mediabedrijf te verwezenlijken. Twee weken geleden koos de familie Van Puijenbroek met zijn investeringsvehikel VP definitief voor het bod van het Vlaamse Mediahuis. VP en Mediahuis hebben samen 60 procent van de aandelen en ze gaan die meerderheid niet meer weggeven.

De Mol weigert met zijn 23,3procent de droom op te geven die hij onlangs in De Telegraaf verwoordde: 'Het zou te gek zijn als er over vijf jaar een soort Media City aan de Basisweg staat met studio's, radio, redacties en de dikste glasvezel die er in Nederland te vinden is.' Welke mogelijkheden heeft de mediamiljardair nog?

Talpa verhoogde zondag rond middernacht zijn bod tot 6,50euro per aandeel. Mediahuis-VP bieden 6 euro. Zij lieten weten dat het hogere bod zinloos is: wat De Mol ook biedt, ze geven hun meerderheid niet op.

De Mol kan ook meteen een zaak aanspannen bij de Ondernemingskamer, die oordeelt over overnames. Dit kan omdat de commissarissen van TMG vorige week exclusief gingen onderhandelen met VP en Mediahuis, terwijl Talpa al had gezegd met een hoger bod te komen. Volgens De Mol handelden de commissarissen 'niet te goeder trouw'; hij kreeg geen eerlijke kans. Hij zou nieuwe commissarissen willen laten benoemen, die beide biedingen moeten vergelijken.

De Ondernemingskamer kan zo'n zaak binnen een paar dagen behandelen en snel tot een uitspraak komen, bijvoorbeeld dat de procedure opnieuw moet. Dan wordt de overname minstens enkele weken vertraagd en is nieuw overleg noodzakelijk.

Twee kanttekeningen: de Ondernemingskamer kijkt alleen op hoofdlijnen of de raad van commissarissen besluiten op redelijke gronden heeft genomen, of juiste procedures zijn gevolgd en partijen voldoende zijn gehoord. Ook weegt de rechter weegt het belang mee van anderen, zoals redacties en de ondernemingsraad.

John de Mol. Beeld anp
John de Mol.Beeld anp

Volgens Het Financieele Dagblad willen topman Geert Jan van der Snoek en financieel directeur Leo Epskamp hun schorsing aanvechten. De commissarissen van TMG schorsten het duo, dat op de hand zou zijn van De Mol, zondag vanwege een vertrouwensbreuk. Als de rechter dit terugdraait is dat pijnlijk voor de commissarissen, dieVP-Mediahuis steunen. Dat maakt hun positie niet sterker.

Mediahuis

Voor VP en Mediahuis is er maar één tactiek: de gelederen gesloten houden. Hun gezamenlijke meerderheid van 60 procent is voldoende om een bod te mogen doen op TMG en dat door te zetten. John de Mol kan zo nooit aan de benodigde meerderheid komen om het bedrijf alsnog in handen te krijgen.

Er loeren wel gevaren. Zo raken beleggers steeds geïrriteerder dat voor hen lucratieve biedingen gedwarsboomd worden. Recentelijk gebeurde dat bij het bod van het Belgische Bpost op PostNL (ook daar is De Mol aandeelhouder). Grote beleggers als pensioenfondsen waren zondagavond al kritisch over de maatregelen van de raad van commissarissen. Hun belangenorganisatie Eumedion acht het schorsen van de TMG-top en de definitieve keuze voor VP-Mediahuis een te zwaar middel dat te vroeg is ingezet. De deadline voor het bod was woensdag. Beide partijen moeten oppassen dat ze niet te maken krijgen met een beleggersopstand en een rechter die de recente besluiten terugdraait.

In noodgevallen zou TMG de beschermingsconstructie kunnen inzetten: door de uitgifte van extra aandelen zou De Mols belang verwateren tot slechts 5 procent. Zo ver is het nog lang niet; VP-Mediahuis hield maandag vast aan deze boodschap: ons bod is het enige dat kan slagen, Talpa is welkom voor overleg over een 'constructieve oplossing'. Slim, want rechters houden van de bereidheid tot overleg en zo lijkt De Mol, als hij blijft dwarsliggen, een slecht verliezer.

Lees meer over de overname van de TMG

90 procent van Nederlandse kranten in Vlaamse handen, is dat erg?
Met de overname zou 90 procent van de Nederlandse kranten in Vlaamse handen terecht komen. Wat betekent die Belgische dominantie? En is het een zorgelijke ontwikkeling?

De gebakken lucht van hedgefondsen
John de Mol zou probleemloos een hedgie kunnen worden genoemd. Hij hoopt al dan niet snel een slaatje te kunnen slaan uit bedrijven die overnamerijp lijken.

Strijd om Telegraaf Media Groep escaleert, top TMG per direct geschorst
De strijd om de Telegraaf Media Groep (TMG) is zondagavond geëscaleerd. De commissarissen hebben de top van de uitgever van onder meer de grootste krant van Nederland - topman Geert-Jan van der Snoek en financieel directeur Leo Epskamp - per direct geschorst vanwege een vertrouwensbreuk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden