De storm steekt op, de storm gaat liggen, langzaam tellen ze bij ING hun duiten

Beeld de Volkskrant

Jesse Klaver komt met een spoedwet waarin staat dat salarisverhogingen van ceo's van zogenoemde systeembanken eerst moeten worden goedgekeurd door de minister van Financiën. Daarmee speelt Klaver handig in op alle boosheid rond de loonsverhoging van Ralph Hamers, de topman van ING, van twee naar drie miljoen euro. Vrijdag gaat de wet-Klaver naar de Raad van State. Als het meezit kan hij dan door de Eerste en Tweede Kamer vóór de aandeelhouders van ING (onder wie sinds kort de SP) zich over de kwestie buigen.

Ik heb de afgelopen dagen mijn best gedaan ook woedend te worden over de één miljoen extra van Hamers en de arrogantie van de voorzitter van de Raad van Commissarissen van ING, Jeroen van der Veer - de man die wél bij Poetin in de datsja zat. Zo'n ouderwetse woede-aanval, schuim op de bek, heerlijk. Maar het is me niet gelukt. Als ze bij ING de zakken van een hebberig middelmaatje willen vullen, dan moeten ze dat lekker doen. En als Van der Veer het imago van ING (hoofdsponsor van het Nederlands loserselftal) nog verder door het slijk wil halen: be my guest. Het is hun geld en hun bank.

ING vond de loonsverhoging noodzakelijk, omdat ze 'kampioen van Europa' willen worden. Dat kan dus kennelijk alleen met de vedette Hamers. Maar als Hamers zo geweldig is, waarom zit hij dan nog altijd in de eerste divisie bij ING en speelt hij niet in de Premier League? Hij vergelijkt zijn eigen inkomen ook graag met dat van de echte grote jongens - die doen het niet voor onder tien miljoen. Maar er is nog nooit een buitenlandse topbank langsgekomen die Hamers wilde wegkopen: niet goed genoeg.

Ik kan er ook niet kwaad om worden omdat elke ING-klant de mogelijkheid heeft zonder veel moeite over te stappen naar een bank met een andere moraal. De ceo van Triodos Bank, Peter Blom, ontvangt drie ton per jaar. Hij is een ouwe anarchist en vindt dat aan de hoge kant. Bij Triodos doen ze niet aan bonussen. Arie Koornneef verdient bij ASN zes keer zoveel als de laagstbetaalde werknemer. Beide banken hebben een handige overstapservice.

In alle consternatie van de afgelopen dagen stapten 'duizenden' mensen over naar Triodos en ASN. Waarom geen miljoenen? ING heeft acht miljoen particuliere klanten. Die zijn dus wel woedend, maar blijven mokkend bij de bank en doen niks. Daarmee geven ze Jeroen van der Veer gelijk, die al een paar dagen thuis rustig zijn schouders zit op te halen: niks aan het handje.

De storm steekt op, de storm gaat liggen, langzaam tellen ze bij ING hun duiten.

Dat wetje van Klaver is, vrees ik, voor de bühne, voor de gemeenteraadsverkiezingen. Het is Haags meehuilen met de volkswoede. Zou Klaver écht iets willen, dan zou hij geen spoedwetje in elkaar steken naar aanleiding van een incident, maar fundamenteler aan de slag moeten. Het schijt-aan-allesgedrag van ING komt voort uit een misstand die ook na de crisis van 2008 niet is aangepakt. De winsten van de systeembanken zijn voor de bank en de aandeelhouders, de verliezen voor de gemeenschap, want een faillissement is uitgesloten. Zelfs premier Rutte noemde de banken daarom 'semi-overheidsinstellingen'.

Als die banken zo essentieel zijn (en dat zijn ze) en als ze hun risico's afdekken met de garanties van de belastingbetaler (en dat doen ze), dan horen ze gewoon in handen van de gemeenschap. Dát zou Klaver weer eens op tafel moeten leggen. Ga eens bij Jeremy Corbyn langs, Jesse, gooi eens een echte steen in de vijver, en geen kiezeltje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden