'De sprinkhanen' naar New Yorkse beurs

amsterdam Het opkoopfonds KKR gaat naar de New Yorkse beurs. De mede-eigenaar van Nederlandse bedrijven als Maxeda (De Bijenkorf, V & D), chipfabrikant NXP en afvalverwerker Van Gansewinkel krijgt op 14 juli een notering....

Dit is opnieuw een teken dat Wall Street zich snel aan het herstellen is van de kredietcrisis. De twee eigenaren van KKR kunnen door de beursgang ieder 800 miljoen dollar (593 miljoen euro) op hun rekening bijschrijven, waardoor hun totale vermogen boven de 4 miljard uitkomt.

KKR kondigde de beursgang drie jaar geleden al aan, maar was vanwege de financiële crisis keer op keer gedwongen tot uitstel. Met de beursintroductie in New York komt de notering in Amsterdam te vervallen. KKR koos in 2006 voor de Amsterdamse beurs (en haalde er 4 miljard euro op) vanwege de soepele regelgeving over verplichte rapportages. Opkoopfondsen als KKR opereren het liefst zo veel mogelijk in de anonimiteit.

KKR werd in 1976 opgericht door Jerome Kohlberg – die de firma in 1987 verliet – Henry Kravis en zijn neef George Roberts. Het opkoopfonds werd beroemd tijdens de grote fusie- en overnamegolf van de jaren tachtig. Het trio hield er harde praktijken op na: bedrijven werden zonder pardon uitgeknepen.

In 1988 nam KKR voor 25 miljard dollar RJR Nabisco over. Dat was op dat moment een record. De overname werd voor het grootste deel gefinancierd met geleend geld. Sindsdien hebben opkoopfondsen een slechte reputatie. Bijnamen variëren van Barbaren – vanwege het boek Barbarians at the gate over de overname van RJR Nabisco – tot sprinkhanen – werd door Joop Wijn, oud-minister van Economische Zaken geïntroduceerd omdat ze ondernemingen vaak kaalgevreten achterlaten.

In de jaren negentig en het begin van deze eeuw hielden de opkoopfondsen zich relatief rustig. Door de gestegen beurskoersen waren bedrijven relatief duur geworden. Vanaf 2003 werden ze weer actiever. De koersen waren inmiddels gedaald, bovendien was geld lenen voor de overnamen door de lage rente spotgoedkoop. De overnamen werden voor een groot deel gefinancierd door het bedrijf zelf, die daardoor met een grote schuld op de balans achterbleef.

De grote concurrent van KKR, Blackstone, was het laatste opkoopfonds dat in juni 2007 naar de beurs ging. Oprichter Stephen Schwarzman werd hierdoor 684 miljoen dollar rijker. Hij was net op tijd, bleek achteraf. Vlak daarna gingen de financiële markten hard onderuit.

De verwachting was dat opkoopfondsen door de crisis in grote problemen zouden komen. De met schulden beladen bedrijven van de opkoopfondsen zouden als eerste bezwijken, was de gedachte. Tot nu valt het mee, al werden sommige bedrijven wel gedwongen door een schuldsanering en moesten opkoopfondsen in sommige gevallen financieel bijspringen.

Vanaf volgend jaar worden ze echter pas echt op de proef gesteld. Veel van het geld dat de opkoopfondsen gebruiken, is voor enkele jaren beschikbaar gesteld. Het is de vraag of de overgenomen bedrijven in staat zijn alle leningen op tijd af te lossen en de investeerders terug te betalen.

De twee KKR-partners – Henry Kravis en George Roberts – krijgen een belang van 13 procent in de nieuwe onderneming. Naast het rendement op hun aandelen ontvangen beide mannen ook gewoon een salaris. In 2009 bedroeg dat 22 miljoen dollar. KKR heeft 55 miljard dollar aan investeringen op zijn balans staan en 600 medewerkers in dienst. In 2009 kwam de winst uit op 849 miljoen dollar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden