WINNAAR & VERLIEZERFahmi Quadir & Markus Braun

De ‘Robin Hood onder de aasgieren’ profiteert van de val van Wirecard

De val van Markus Braun, wiens bedrijf Wirecard ineenstortte omdat 2 miljard niet-bestaande euro’s in de boeken stonden, was voor Fahmi Quadir van Safkhet Capital zeer lucratief.

Peter de Waard
Fahmi Quadir. Beeld Getty
Fahmi Quadir.Beeld Getty

Fahmi Quadir, Safkhet Capital

Robin Hood onder de aasgieren

Aasgieren of sprinkhanen worden ze genoemd, de hedgefondsen die een slaatje slaan uit de ellende van bedrijven of landen die hun zaakjes niet op orde hebben. Ze worden gehaat, maar ze zijn onderdeel van de financiële markt.

Een van hun belangrijkste wapens is shortselling: de verkoop van geleende aandelen of obligaties van fondsen waar ze problemen ruiken. Als de problemen in volle omvang aan de oppervlakte komen, kunnen ze die aandelen of obligaties voor een prikkie opkopen en maken ze megawinsten. George Soros werd er in de jaren negentig een van de rijkste mensen ter wereld mee. Ook bij het in ongenade gevallen betaalbedrijf Wirecard hebben ze toegeslagen en miljardenwinsten gemaakt.

Fahmi Quadir (29) is met haar fonds Safkhet Capital een zeer succesvolle aasgier. Maar zij doet het uit idealisme. ‘Ik wil fraude onderzoeken en geld verdienen ten koste van die oplichters’, riep de Robin Hood onder de aasgieren. Zij zag al lang geleden dat de boekhouding van Wirecard niet deugde. Toen stond het aandeel nog boven de 200 euro. Nu is het 1,80 euro waard. Safkhet zette een kwart van haar hele vermogen van 200 miljoen dollar in op de koersval van Wirecard. Toen de Duitse toezichthouder haar verbood nog verder short te gaan, rea­geerde ze furieus: ‘Een capitulatie voor de despoten van de bedrijven.’

Markus Braun, ceo Wirecard

Fintech-miljardair die in ongenade viel

Hij viel op spectaculaire wijze van zijn voetstuk. Markus Braun (50), de gevierde baas van Wirecard, het visitekaartje van de nieuwe economie in Duitsland, werd deze week gearresteerd. Dit nadat bleek dat 2 miljard euro op de balans zoek was geraakt, of zelfs nooit had bestaan.

Na het betalen van een borg van 5 miljoen euro mocht hij thuis zijn zonden overdenken in plaats van in een grauwe cel. Braun – van geboorte Oostenrijker – werd in 2002 ceo bij Wirecard. Hij maakte het bedrijf succesvol, met name met de afwikkeling van betalingen voor het bezoek van gok- en pornosites op internet. ‘We zullen de digitalisering van het mondiale betalingsverkeer vormgeven en wereldleider worden in deze sector’, zei hij in 2017. ‘’s Werelds meest innovatieve groeibedrijf’, kopten kranten. ‘Wirecard verdringt Commerzbank uit de DAX-index (de Duitse beurs, red.).’ ‘Een Oostenrijker als fintech-miljardair.’ In 2018 werd hij verkozen tot beste manager van een DAX-fonds.

Wirecard was op de beurs 24 miljard euro waard, meer dan Deutsche Bank en zes keer zoveel als Lufthansa. Maar het sprookje was niet zo mooi als iedereen wilde geloven. Braun moest toveren met de boekhouding om de beurskoers in die tijd te rechtvaardigen. Nu is de gevallen engel de zondebok van dezelfde media die hem op het schild hesen.

Markus Braun. Beeld CHRISTOF STACHE / AFP
Markus Braun.Beeld CHRISTOF STACHE / AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden