De rente kán niet anders dan stijgen

Huizen worden goedkoper. Heel langzaam, heel voorzichtig en uiteraard gemiddeld. Volgens het Kadaster, de organisatie die gegevens verzamelt over onder meer het onroerend in Nederland, is de gemiddelde koopsom voor woningen in oktober gedaald met 1,57procent ten opzichte van een maand eerder naar 225.765 euro....

Voor wie wacht op een substantiële daling van dehuizenprijzen is dat nog geen reden om de vlag uit te steken. Eenjaar geleden, in oktober 2004, kostte een 'gemiddeld' huis inNederland nog 214.677 euro, een dikke tienduizend euro minder dannu.

Tegenover de milde prijsdaling in oktober staat een evenmilde, maar onmiskenbare stijging van de hypotheekrente. Enkeleweken geleden begon deze stijging en ze zet door, zoals blijktuit het hiernaast afgedrukte tweewekelijkse overzicht vanfinancieel adviesbureau Moneyview.

Die stijging zat er in. De rente met een lange looptijd wasin geen decennia zo laag als in 2005. Wie verstandig was, heeftdit jaar snel zijn hypotheek overgesloten en de lekker lage rentevoor langere tijd vastgelegd. Mede door al dat koortsachtigeoversluiten is het nu al vrijwel zeker dat 2005 een nieuw recordoplevert voor de hypotheekmarkt. Het totale bedrag aan nieuwehypotheken en oversluitingen zal naar verwachting uitkomen rondde 115 miljard euro. Dat is ongeveer twee keer zoveel als vierjaar geleden. Naar schatting heeft ongeveer eenderde van demensen met een hypotheek deze dit jaar overgesloten.

Ze hebben het zekere voor het onzekere genomen door hunverplichtingen voor langere tijd vast te leggen. Zo kiest bij debank-verzekeraar Fortis bijna eenderde van de hypotheekklantenvoor een rentevaste periode van twintig jaar.

De rente kán niet anders dan stijgen, is de algemeneverwachting. Bankiers en hypotheekadviseurs gaan ervan uit datde hypotheekmarkt door een oplopende rente in 2006 voor het eerstin lange tijd zal slinken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden