De prijs van welzijn

Eén gulden en bijna 27 cent. Dat zijn de extra kosten per kip wanneer het beest gefokt zou worden onder ideale welzijnsomstandigheden....

Jeroen Trommelen

Dit optimale welzijnsscenario is afkomstig van de Dierenbescherming, de Stichting Natuur en Milieu en het Centrum voor Landbouw en Milieu. De kosten ervan zijn berekend door het Landbouw Economisch Instituut en de Landbouwuniversiteit Wageningen.

Het resultaat is te lezen in het rapport Welzijn versus economie binnen de kuikenvleesketen, dat deze maand is aangeboden aan het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij.

Het raport is niet de eerste poging het welzijn van dieren uit te drukken in cijfers, maar gaat daarin wel opmerkelijk ver. Niet alleen door de becijfering in geld, maar ook door alle betrokken partijen rond de kippenfokkerij hun eigen 'ideale' welzijnsscenario van het slachtkuiken te laten bepalen. Want hoeveel kippenwelzijn vindt, bijvoorbeeld, de kuikenfokker zélf eigenlijk nodig. In cijfers graag!

Om daarachter te komen, werden veel vragen beantwoord, talloze kruisverbanden gelegd en geavanceerde statistiek bedreven.

Ook kippenslachters, kuikenfokkers en mengvoerfabrikanten mochten het zeggen. Hoe wezenlijk vinden zij het kappen van de snavels, het strooien van houtsnippers op de vloer, die 23 uur kunstlicht in het hok, de aanwezigheid van zitstokken, het strooien van graan en het bewust laten hongeren van jonge mestkippen? In totaal zestien onderwerpen, elk met hun eigen prijskaartje.

Et voila! Het ideale welzijnsschema van de dierenbeschermers komt neer op 126,7 cent extra per slachtkuiken. Het ideale beeld van dierenwetenschappers uit onderzoeks- en kennisscentra is iets goedkoper: 77,43 cent per kip. En niet geheel onverwacht blijkt de droomsituatie voor de kip, gezien door de ogen van de kippensector zelf, het goedkoopst te zijn. Die van de slachters kost 63 cent extra en die van de fokkers en voerfabrikanten slechts 59,3 cent per slachtkuiken.

Maar wanneer alle meningen bij elkaar worden gegooid en de grootste gemene deler daaruit wordt getrokken, gebeuren er rare dingen.

Het kappen van snavels en knippen van hanenpoten wordt dan ineens beschouwd als een positieve bijdrage aan het welzijn, terwijl de dierenbeschermers daar toch heel anders over denken. Maar fokkers zien vooral minder beschadigde beesten en stuwen de gemiddelde waardering op naar 12,81 welzijnspunten. Alleen strooisel voor de kip wordt gemiddeld hoger gewaardeerd: 13,64 welzijnspunten.

Het niet laten hongeren van kippen volgt op de derde plaats. Laten hongeren? Jawel, dat gebeurt nu standaard, maar niemand is er tevreden over. Moderne slachtkuikens zijn doorgefokt op zeer snelle groei en hebben altijd honger. Maar hongerige beesten zijn agressief, onrustig en ongelukkig. Gebruik van minder doorgefokte rassen scoort 10,79 welzijnspunten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden