De poldereconomie staat model (2)

Als Duitsland niest, is Nederland verkouden, zo wil de vuistregel. De poldereconomie is zeer bevattelijk voor ontwikkelingen in het buitenland....

FRANK KALSHOVEN

Polynorm uit Bunschoten haalt liefst 80 procent van de omzet uit het buitenland; 55 procent van de omzet van 700 miljoen gulden komt uit Duitsland. Het bedrijf is onder meer toeleverancier van de automobielindustrie en de bouw. Dat Polynorms winst in 1996 met bijna eenvijfde daalde tot 21,1 miljoen gulden had alles te maken met de 'conjunctuurflauwte' in Duitsland, stelt het bedrijf in het jaarverslag.

De export van de polder-economie als geheel bedraagt grofweg 55 procent van het nationaal inkomen. Het leeuwendeel gaat naar andere Europese landen (75 procent van de uitvoer). Duitsland is, net als voor Polynorm, exportland nummer één: dik tachtig miljard gulden, of 29 procent van de Nederlandse uitvoer gaat de oostgrens over.

Over de houdbaarheid van de influenza-vuistregel is vorig jaar twijfel ontstaan. De Europese economie groeide met een grieperige 1,6 procent, Nederland met een gezonde 2,8 procent. Ook voor dit en volgend wordt in Nederland een hogere groei verwacht dan in de rest van Europa.

Is het poldermodel gezonder geworden?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden